Column

Een kind, dankzij George Michael

George Michael bleek vaak een anonieme gever. Beeld REUTERS
George Michael bleek vaak een anonieme gever.Beeld REUTERS

Er zijn nog veel vragen over de dood van George Michael. En er zijn talloze verhalen over zijn gulle giften aan goede doelen en wildvreemden.

Al snel na het overlijden van George Michael verschenen op sociale media verhalen over de goedgeefsheid van de zanger. En ze blijven maar komen: deze week vertelde de Britse Jo Maidment op televisie hoe George ervoor gezorgd heeft dat ze nu moeder is van een gezonde dochter. In 2010 vertelde Jo in hetzelfde programma dat het Britse ziekenfonds haar ivf-behandeling niet wilde vergoeden en dat zij en haar man dus nooit ouders zouden worden. Twee dagen later kreeg ze een telefoontje van een vrouw die vertelde dat haar baas, een anonieme zakenman, de hele procedure wilde bekostigen. Twee jaar later werd Betsy geboren en kregen Jo en haar man een enorme bos bloemen met daarin de felicitaties van George, die zich bekendmaakte als de gulle gever. "We konden onze ogen niet geloven", vertelde Jo, die eerst de nabestaanden van de zanger om toestemming vroeg dit verhaal naar buiten te brengen. "Mijn dochter is nu 4 jaar, maar als ze oud genoeg is zal ik het haar zeker vertellen."

George Michael werkte volgens een medewerker ook in een daklozenopvang. Beeld ANP
George Michael werkte volgens een medewerker ook in een daklozenopvang.Beeld ANP

Voor ten minste één ander kinderloos koppel bekostigde de zanger ook een vruchtbaarheidsbehandeling. En dan is er het verhaal van de serveerster die George vertelde dat ze geen geld had om haar studie af te maken. Ze kreeg een fooi van 5000 pond. Hij loste een schuld van 25.000 pond af voor een ander. Ook werkte hij als vrijwilliger in een daklozenopvang. Een medewerkster onthulde dat na zijn dood: 'Ik heb het nooit verteld, want dat wilde hij niet. Zo iemand was hij.'

George doneerde ook miljoenen aan allerlei goede doelen, zo bleek de afgelopen weken. Het zijn de mooie herinneringen die de boventoon voeren, maar er zijn ook nog heel wat vragen over de dood van de zanger. Aanvankelijk werd gemeld dat hij op Eerste Kerstdag, pas 53 jaar, was overleden aan hartfalen. Daarna begon de politie toch een onderzoek naar de doodsoorzaak. Dat leverde geen uitsluitsel op, al staat vast dat er geen verdachte omstandigheden waren. Nu wordt er verder onderzoek gedaan, de uitkomsten daarvan kunnen nog weken op zich laten wachten.

George werd gevonden door zijn vriend, stylist Fadi Fawaz, in zijn landhuis op een uurtje rijden van Londen. Aanvankelijk zei Fadi dat George vredig in zijn bed lag. Maar op nieuwjaarsdag twitterde hij dat de zanger zelfmoord had gepleegd. Het twitter- account werd al snel verwijderd: iemand had het gehackt en het valse bericht geplaatst, zei Fadi. Een ontzettend smakeloze actie. Maar sommige mensen, onder wie zanger Boy George, geloofden de stylist geen seconde. "Ja ja, mijn computer is gehackt. Dat is net zoiets als zeggen: ik ben geen homo, ik ben biseksueel. Of: ik gebruik geen cocaïne, ik snuif zo omdat ik allergisch ben."

Anonieme bronnen meldden de tabloids dat de relatie tussen George en Fadi al ruim een jaar geleden geëindigd was. Wat natuurlijk helemaal niet hoeft te betekenen dat de twee elkaar niet meer zagen of zich niet meer om elkaar bekommerden - niet alle exen vechten elkaar de tent uit. George was ook goed bevriend met zijn vorige partner, de Amerikaanse kunsthandelaar Kenny Goss. Ook al gingen ze vijf jaar geleden uit elkaar, ze werkten nog steeds samen in de Michael-Goss Foundation die jonge kunstenaars op de rit helpt. Op de site van de organisatie schreef Kenny: 'Ik ben erg verdrietig dat mijn goede vriend en grote liefde is overleden. Hij was een ontzettend vriendelijke en gulle man.'

Dat zijn velen met hem eens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden