Een kenner van de natuur, met koeien als zijn specialiteit

Het voorjaar laat op zich wachten. Nog steeds ijs in de sloten, bomen zonder blad en gras dat niet wil groeien. Maar van dit schilderij krijg je toch wel de lentekriebels. Dit zijn de plaatjes waar je naar snakt: sappige weilanden met grazende koeien langs de waterkant, onder een mooie Hollandse lucht. 'Hollands Landschap' heet dit schilderij, weinig origineel, maar het is wel precies wat je ziet. De landschapsschilder Willem Roelofs (1822-1897) schilderde het voor de wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam, die werd gehouden op een braakliggend veld (nu het Museumplein) achter het Rijksmuseum, dat toen in aanbouw was. Hoewel Roelofs ook andere landschappen schilderde, werd hij vooral bekend als de schilder van koeien aan de waterkant. Koeien waren zijn specialisme, naast bewolkte luchten en schuin invallend strijklicht net na zonsopgang of bij zonsondergang, na een regenbui of voor het onweer.

Ter ere van de aankoop van dit schilderij ¿ met steun van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij ¿ heeft het Dordrechts Museum een speciale zaal ingericht met stukken die er goed bij passen of een beeld geven van de geschiedenis van de koe in de schilderkunst. Ook is er een speciale audiotour door het museum langs veeschilderijen van Cuyp, Van Strij, Smak en Roelofs. Verder worden stukken getoond die de werkwijze van Roelofs belichten. Hij schilderde het liefst in de natuur en was daar een groot kenner van. Behalve van koeien wist hij veel van insecten. Hij publiceerde onder meer over snuitkevers en determineerde ze ook voor het Natuur Historisch Museum in Leiden (het huidige Naturalis).

Tijdens de Landelijke Boerderijdagen op 22 en 23 juni met als thema Lekker naar de boer, organiseert Dordrechts Museum extra activiteiten rondom de nieuwe aanwinst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden