Eén keer verbranden is ook erg

Zonaanbidders in Zandvoort, afgelopen weekend. Beeld ANP
Zonaanbidders in Zandvoort, afgelopen weekend.Beeld ANP

De zon schijnt, maar smeren? Ho maar. Want waarom zouden we? Maria Stokvis van de Mauritsklinieken - een medische kliniek voor dermatologie - weerspreekt vijf fabels over bakken in de zon.

Jeroen den Blijker

Mensen met een donkere huid kunnen niet verbranden.

"Dat is echt onzin, ook getinte mensen moeten zich goed insmeren. Daarover bestaan veel misverstanden. Vorig jaar stelde een Marokkaans jongetje ons die vraag voor een kindertelevisieprogramma. 'Ik woon in Nederland, maar verbrand toch. Hoe kan dat?' Maar de huid past zich aan aan het klimaat, dus daar moet je rekening mee houden. Dat geldt niet alleen voor lichtgetinte huiden maar ook voor donkere mensen. Gewoon smeren dus."

Ik gebruik waterproof zonnebrand. Dus één keer smeren, dan ben ik voor de rest van de stranddag klaar.

"Waterproof zonnebrand is natuurlijk prima voor als je het water ingaat. Het spoelt er niet direct af. Maar kom je eruit, dan drogen de meeste mensen zich af of blijkt de beschermlaag wel degelijk aangetast. Daarom: smeer je alsnog een keertje extra in, neem in ieder geval het zekere voor het onzekere."

Huidkanker krijg je toch vooral van de zonnebank?

"Huidkanker krijg je van UV-straling, of die nu van de zon komt of van de zonnebank. Ik durf echt niet te zeggen dat de kans op kanker bij een zonnebank reëler is dan de kans bij de zon. Gewoon smeren dus, om de twee uur. Laat je ook niet weerhouden - we moeten elkaar niet bang maken voor de zon. De zon is ook gezond, bijvoorbeeld als bron van vitamine D. Maar ga er verstandig mee om."

Een keertje verbranden, ach, dat is toch niet zo erg? Zolang het maar niet elke dag is.

"Nou, een keertje verbranden beschadigt ook huidcellen. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk te voorkomen dat het zover komt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je een verhoogde kans hebt op huidkanker op latere leeftijd wanneer je als kind bent verbrand. Beschadigde huidcellen kunnen zich naderhand kwaadaardig ontwikkelen. Daarom benadrukken we ook dat ouders hun kinderen regelmatig moeten insmeren, het liefst om de twee uur. En houd ze tussen twaalf en drie uit de zon, die dan op z'n felst is.

En als je verbrand bent als een kreeft, helpt het dan om in een warm bad te zitten, om de warmte eruit te stomen?

"Warm? Je moet je huid juist afkoelen. Aftersun helpt, maar ook een huis-tuin-en-keukenmiddel als plakjes komkommer. Een koude douche is ook prima. Maar je kunt je afvragen hoe lang je dan onder zo'n douche moet staan. Als je je vinger verbrandt, moet je uiteindelijk ook wel een minuut of tien je hand onder een koele kraan houden om de pijn te stoppen. Dus als je hele lichaam is verbrand, moet je wel heel lang onder de douche gaan staan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden