Een keer toneelspelen kan zomaar kinderarbeid zijn

Inspectie SZW | Het podium op als kind? Persoonsgegevens en BSN inleveren graag. Een vader protesteert.

De musical in groep 8 is geen probleem, als kind optreden in een fanfarekorps evenmin, en de inspectie SZW doet ook echt niet moeilijk over een toneeluitvoering in het buurthuis.

Maar als kinderen spontaan meedoen in een professionele theatervoorstelling, ook al is dat maar één keer en zonder beloning, dan is het kinderarbeid, beweert de inspectiedienst.

En dus moeten alle kinderen die het toneel op mogen klimmen in het theaterstuk 'Hoe de grote mensen weggingen en wat daarna gebeurde' van Het Zuidelijk Toneel en Artemis vooraf hun persoonsgegevens inclusief hun BSN opgeven. Het leidt tot gemopper bij de ouders en ook de theatergezelschappen hebben geprobeerd de Inspectie SZW op andere gedachten te brengen, maar het mocht niet baten.

Zondag spelen ze het stuk alweer voor de vijftiende keer, ditmaal in Amsterdam. Een van de toeschouwers die dan halverwege de voorstelling zijn ouders achterlaat in het publiek om op het podium mee te spelen, is een kind van advocaat Erik Scheers.

En waar de andere volwassenen wat pruttelen over het vooraf overhandigen van de persoonlijke informatie van hun kroost, gaat Scheers een stapje verder.

Deze vader heeft de Arbeidstijdenwet erbij gepakt. Hij komt tot de conclusie dat er geen sprake is van arbeid. "Daarvoor moet er een arbeidsovereenkomst zijn. En die is er niet. Het lijkt erop dat de Inspectie SZW buiten haar bevoegdheid treedt", aldus Scheers. Als dat zo is, pakt deze vader er graag de volgende wet bij, namelijk de Wet bescherming persoonsgegevens. "Die wordt dan overtreden."

Scheers overweegt een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Ik vind het niet kunnen dat de Inspectie de burgerservicenummers wil van kinderen die incidenteel een stukje meespelen."

De inspectie ontkent dat er een overeenkomst moet zijn. Er is ook een ontheffing nodig van de inspectie als het kind arbeid verricht 'in de commerciële sfeer'. Dat staat in de uitleg van de wet.

Volgens Scheers kan de uitleg van de wet nooit verder gaan dan wat er in de wet zelf staat. En de Arbeidstijdenwet zelf rept met geen woord over commerciële sfeer. Dus kinderen mogen gewoon eenmalig drie kwartier meespelen in een theatervoorstelling zonder eerst hun identiteitsnummer te moeten overhandigen, zegt ook een collega-jurist van de ontstemde vader. De reactie van de Inspectie SZW: "Zullen we dat aan de rechter laten?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden