Eén keer 'dag' is sommigen niet genoeg

Taalvragen van lezers:

1014 Groeten als 'dag, dag' en 'hoi, hoi' hoor je tegenwoordig vaak. Eén keer 'dag' is kennelijk niet genoeg. Wil men de groet zo versterken?

Misschien wel. Taalkundigen noemen dit verschijnsel reduplicatie ('verdubbeling'). In modieus taalgebruik zit daar wel vaker de bedoeling achter een woord een extra lading te geven. Sommigen noemen iets wat ze heel leuk vinden leuk-leuk. In plaats van zeer scheel koos Linda de Mol vorig jaar in een quiz voor scheel-scheel.

Er zijn overigens heel wat gevallen van algemeen aanvaarde reduplicatie: (iets) blauwblauw (laten), ho ho, ja ja, kom kom, nou nou, samsam, taaitaai, tut tut, wel wel, zozo. Soms wisselt de klinker: miezemuizen, mikmak, tingeltangel. De ietwat kinderachtige indruk die nieuwe vormen kunnen maken, zal wel beïnvloed zijn door hun verwantschap met peutertaal: baba ('bal'), wàwà ('hond'), wáwá ('water') enz. Ook studentikoos gebruik (ik ga naar thuis-thuis, d.w.z. naar m'n ouders) kan de reputatie ervan schaden.

1015 Trouw schrijft 'zowel A (enkelvoud) als B (idem) gaat' en 'zowel A als B gaan'. Wat is juist?

Niet iedereen keurt hier een meervoudige persoonsvorm als gaan goed. Daarom beveelt het Schrijfboek van Trouw, evenals de adviseurs van de Taalunie en Onze Taal, voor schriftelijk taalgebruik de keus van het enkelvoud aan (met wisselend succes). Het meervoud is overigens niet zeldzaam. Het is noodzakelijk in zinnen als 'zowel mijn oom als ik zijn abonnee', waarin bij mijn oom en ik een verschillende persoonsvorm past (mijn oom is maar ik ben).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden