Een Karremansje, Perdiepje of Boekestijntje doen

TON DEN BOON

Afgelopen maandag schreef Trouw bij een foto van onze koning met de Russische president tijdens de Olympische Spelen van 2014 over "hoe Poetin Willem-Alexander een 'Karremansje' bezorgde".

Het woord Karremansje suggereert dat de foto waarop Willem-Alexander met Poetin het glas heft in feite compromitterend is. Net als de foto waarop overste Karremans in 1996 met de later van oorlogsmisdaden beschuldigde Servische generaal Ratko Mladic een glas drinkt na de val van Srebrenica.

Het combineren van de naam van een bekende Nederlander met de verkleinvorm -je is de laatste tijd populair om onhandige handelingen of ongemakkelijke situaties te typeren. Zo zoemt op de sociale media de laatste weken 'een Perdiepje doen' rond als uitdrukking voor 'iets overtuigend vertellen wat achteraf niet op feiten gestoeld blijkt te zijn'.

Dit type uitdrukkingen is vooral bekend uit de politiek. Zo deed Diederik Samsom 'een Bolkesteintje' toen hij net als de vroegere VVD-voorman geen minister werd, maar als partijleider in de Kamer bleef. In het recente verleden was in de media ook wel sprake van 'een Roemertje doen': het kabinet verwijten de economie kapot te bezuinigen, terwijl uit CPB-gegevens blijkt dat juist de eigen plannen veel schadelijker zijn voor de economie.

Een vroege uitdrukking van dit type was 'een Boekestijntje doen' uit 2009. Die hebben we te danken aan oud-VVD-politicus Arend Jan Boeke-stijn, die soms wat onhandig communiceerde. Vandaar dat deze uitdrukking nog steeds staat voor 'als parlementariër een onhandige opmerking maken'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden