Een kantoorrug kan weer worden rechtgetrokken door met stokken te gaan lopen. Maar dan wel op een drafje.

Stokwandelen klinkt te veel naar bejaardenhuis, en daarom heet de opkomende sport nordic walking, terwijl de Amerikanen liever spreken van exerstriding. En dan zijn er nog mensen die liever niet van sport spreken, maar van een 'nieuwe fitness-activiteit', en zelfs van een 'therapie voor de geest'.

Het zal de Finnen, de uitvinders van deze nieuwe tak, allemaal worst zijn. Zij zochten gewoon naar een trainingstechniek om ook in de zomer het lichaam in shape te houden voor het winterse langlauf-en cross countryseizoen. Ze bedachten een vorm van sportief wandelen met wandelstokken in beide handen waarmee je je als het ware al lopende voortduwt. Het ziet er niet uit, maar het schijnt wel te werken. Het lijkt niet op hardlopen, ook niet op snelwandelen, een beetje op langlaufen, maar dan op astfalt, of op een afgelegen zandpad. Want beoefenaars kunnen het best bekenden uit de weg gaan.

Volgens Marco Maas, de sportfysiotherapeut uit Velsen die het nieuwe lopen in Nederland introduceerde, zorgt nordic walking ervoor dat sportwandelen effectiever wordt doordat de rug-, schouder-en armspieren tijdens de trainingen intersiever worden gebruikt. ,,Bij wandelen gebruik je alleen je benen, terwijl bij nordic walking ook de spieren in de nek, schouders, en armen doorlopend aangespannen en ontspannen worden. Daarnaast worden de rug-buik en bilspieren voortdurend ingezet. De hartslag ligt daarom tijdens nordic walking 10 procent hoger, en het energiegebruik 20 procent. Per uur worden er 400 kcal verbrand, tegen 280 kcal bij gewoon wandelen.” Met andere woorden: als je dan toch besluit een uurtje te bewegen, kun je beter de stokken grijpen, want je mérkt niet dat je meer doet.

Volgens instructrice Karen van der Velde uit het Zeeuwse Oost-Kapelle is nordic walking vooral de training voor mensen met 'kantoorziekten', met een kromme rug en een gespannen nek van het staren in de computer.

,,Mensen die fysiek vastzitten komen met nordic walking helemaal los”, zegt Van der Velde.

,,Zowel mensen die al jaren niet meer aan sport hebben gedaan en als het ware met hun bureau zijn vergroeid, als sporters die na blessures weer terug willen keren, kunnen met nordic walking hun conditie opbouwen. De gebogen kantoormensen krijgen hun natuurlijke houding terug, ze gaan weer recht lopen en zitten. Ik heb overigens ook cursisten met RSI door nordic walking zien herstellen.”

Volgens de website van de organisatie die nordic walking in Nederland promoot helpt het stokwandelen verder tegen: bekkeninstabiliteit en whiplash en kunnen hartpatiënten, mensen met overgewicht, diabetes en reumapatiënten er hun conditie mee verbeteren.

En alsof dat allemaal niet genoeg is, volgens Van de Velde geneest het nieuwe wandelen ook de geest. De Zeeuwse instructrice is in het dagelijks leven psychotherapeuten geeft klanten met burn-out gewoon twee stokken mee. En dat helpt, volgens haar.

,,De kruisloop stimuleert beurtelings de rechter-en linkerhersenhelft, en daardoor komt de zaak in balans.”

Nu krijgen haar klanten niet zomaar stokken mee. Bij nordic walking heten die poles, en ze zijn gemaakt van koolstofcomposiet, waardoor ze stevig en sterk zijn, én heel licht. Gemiddeld moeten de stokken 0.7 keer de lichaamslengte zijn. Ergonomische handvaten en speciale polsriemen zorgen voor een efficiënte krachtoverdracht. Wie van het zandpad de straat op wil kan de pole-punten van een dop voorzien. Volgens Van de Velde kunnen beginners het wel eens met een gewone wandelstok of een uitschuifbare proberen, ,,maar dan is het alsof je met een tennisracket aan het badmintonnen bent”.

Net als elke sportieve bezigheid kan nordic walking op verschillende niveaus worden beoefend. Er is de zogenaamde gezondheidstechniek voor mensen die 'bezig willen zijn' of 'van niets iets' willen doen. Voordeel van deze variant is volgens de bedenkers dat de deelnemers onderling 'kunnen blijven praten'. De sporttechniek is een totale body workout, wat dat ook moge zijn, waarmee de conditie op peil wordt gebracht. En dan is er nog de topsporttechniek voor zeer fitte sporters die met hun stokken heuvel op en heuvel af moeten. Limburg zal deze zomer merken hoe populair het stoklopen wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden