Een kantoor naast de Oval Office, maar had Hicks invloed op Trump?

Donald Trump praat met Hope Hicks op een golf course tijdens een reis naar Schotland in 2016. Beeld REUTERS
Donald Trump praat met Hope Hicks op een golf course tijdens een reis naar Schotland in 2016.Beeld REUTERS

Hope Hicks (29), de perschef van Donald Trump, stapt op. Daarmee sneuvelt weer een vertrouweling van de president in het Witte Huis.

Sybilla Claus

Als dochter Ivanka eigenlijk de vrouw is van president Trump, dan is Hope Hicks zijn dochter. Dat schrijft Michael Wolff in zijn bestseller ‘Fire and Fury’ over Trump’s entourage in het Witte Huis.

Het moet een behoorlijke klap zijn geweest voor Trump dat zijn perschef hem woensdag haar vertrek meldde, één dag nadat zij negen uur werd gehoord door de veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Die commissie onderzoekt – net als speciaal aanklager Rober Mueller – Russische inmenging in de verkiezingen en belemmeren van de rechtsgang door de president.

Bij het verhoor gaf Hicks toe dat ze voor Trump af en toe ‘de waarheid heeft opgerekt’. Zo hielp zij bij het opstellen van een misleidende verklaring over de ontmoeting van Donald Trump junior met Russen.

Fotomodel

Huilend nam Hicks (29) woensdag afscheid van haar communicatieteam. Het bureau van de politieke nieuwkomer stond in een kamertje pal naast de Oval Office waar de president kantoor houdt. Met hem vormde ze een gouden maar geïsoleerd team. Ze gaf zelden een interview, kwam nooit op tv en bleef zo Trumps bijzondere vertrouweling.

Hicks was fotomodel voor Ralph Lauren en PR-medewerker in New York. Zo kwam zij terecht bij het bedrijf van Ivanka Trump, die haar in 2015 naar de campagne van Trump haalde. Anderhalf jaar lang reisde zij met hem en zijn campagnemanager het land door. Het klikte tussen ‘Hopey’ en Trump. Hij is dol op mooie vrouwen die niet tegenspreken, zij kon zijn karakter verdragen.

Eenmaal in het Witte Huis klom zij op tot de vierde communicatiedirecteur in korte tijd. De verjaagde strateeg Steve Bannon noemde deze benoeming tot chef een overwinning van Jarvanka – het echtpaar Ivanka en Jared Kushner.

Ja-knikker

Hicks kreeg een onaantastbare positie. Maar had zij werkelijk macht? Eerder was zij Trumps persoonlijke ja-knikker die hem dag in dag uit de bevestiging gaf waar hij zo naar snakt, schrijft Wolff. Trillend stond ze voor hem, als ze het nieuws van de dag zo positief mogelijk bracht. Als de baas boos wordt, zwijgen alle hoge medewerkers. Hicks was het standaard met hem eens. Ze was vaak in zijn gezelschap en schoof aan bij een staatsdiner in Tokio.

Hicks was ook poortwachter voor verslaggevers. Maar ze wist dat haar belangrijkste taak was onzichtbaar te blijven. Trump verdraagt immers niemand anders in de schijnwerpers. Eén keer sprak ze op een bijeenkomst, op verzoek van Trump ‘enkele woorden’. Het werd: “Hallo. Vrolijk kerstfeest allemaal, en dank je Donald Trump.”

Sinds haar vriend, stafsecretaris Rob Porter, opstapte (hij werd beschuldigd van huiselijk geweld door zijn twee ex-vrouwen) werd Hicks gevolgd door paparazzi. Dat zou de druppel zijn geweest, aldus vrienden.

Hoe meer hoge medewerkers het Witte Huis verlaten, hoe onzekerder het voor Trump wordt wat naar buiten komt over de dagelijkse gang van zaken. Onder ede bij hoorzittingen, tegen speciaal aanklager Mueller of de media. Hope Hicks heeft veel gezien. Het zal een reden zijn dat Trump haar als ‘voortreffelijk’, en ‘waarlijk groots persoon’ prijst.

Lees verder onder de foto's van anderen die zonder politieke ervaring een hoge post kregen in de regering Trump.

Dan Scavino Beeld REUTERS
Dan ScavinoBeeld REUTERS

Dan Scavino was golfcaddy

Dan Scavino was ooit Trump’s golf caddie en werkt nu in Washington als directeur sociale media.

Lynne Patton Beeld EPA
Lynne PattonBeeld EPA

Lynne Patton was wedding planner

Lynne Patton was evenementplanner voor de Trumps, ze regelde onder andere het huwelijk van Trumps zoon Eric. Is nu een hoge ambtenaar op het ministerie van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling.

Keith Schiller Beeld REUTERS
Keith SchillerBeeld REUTERS

Keith Schiller was lijfwacht

Keith Schiller was vroeger lijfwacht van Trump. Hij kwam mee naar het Witte Huis en werkt nu als veiligheidsadviseur van het Republikeinse Nationale ­Comité voor 15.000 dollar per maand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden