Een kans van één op 344000 om te worden neergeschoten

De sluipschutter die in de Verenigde Staten dood, verderf en wijdverbreide angst zaait, houdt ook de buitenlandse bladen in zijn ban.

Met inmiddels dertien aanslagen in drie weken achter de rug is de politie nog niet veel wijzer over de sluipschutter, schrijft het Amerikaanse weekblad Newsweek. De ene veelbelovende aanwijzing na de andere gaat in rook op. Zo heeft de politie vrijdagavond een lege huls gevonden in de achterbak van een witte huurauto. Deze bleek volgens het weekblad bijna een kwart eeuw oud te zijn.

Verscheidene mensen hebben daarnaast naar de inlichtingendienst FBI gebeld, meldt het weekblad Time, met de boodschap dat zij de sluipmoordenaar zijn. De politie heeft elk telefoontje getraceerd, maar stuitte alleen op grappenmakers aan de andere kant van de lijn.

Wel onderzoekt de FBI nog de inkt op de tarotkaart die de politie in de omgeving van een van de twaalf slachtoffers heeft gevonden. De inlichtingendienst hoopt dat de inkt leidt tot een specifiek soort pen.

Daarnaast heeft de FBI zijn hoop gevestigd op afschriften van creditcards, waarmee is betaald bij tankstations in de buurt van de schietincidenten.

Naar aanleiding van een verklaring van een Al-Kaida-

verdachte die in België wordt vastgehouden, houdt de FBI rekening met een verband tussen de sluipmoordenaar en Al-Kaida. De verdachte vertelde de recherche dat terroristenteams in kampen van Osama bin Laden getraind zijn om hoge Amerikaanse ambtenaren te vermoorden op lange afstand, weet Newsweek te melden.

De FBI wil voor de zekerheid Al-Kaidagevangenen in Guantánamo Bay in Cuba ondervragen over de sluipmoordenaar. De kans is volgens Time 'fifty-fifty' dat hij een terrorist is.

Der Spiegel is daarentegen overtuigd dat het gaat om een seriemoordenaar. Een terrorist zou namelijk de straat opgaan, een laatste stijd voeren en erop aansturen aan het einde gedood te worden. Zo iemand verbergt zich niet, volgens de Duitse psychiater Lothar Adler. ,,De sluipmoordenaar geniet daarentegen van het kat-en-muisspelletje met de politie.'

Toch vindt hij de schutter een uitzonderlijke seriemoordenaar. ,,Normaal gesproken is er een duidelijk doel: in de regel een perverse seksuele daad, waarin het patroon van slachtoffers en misdrijf een rode draad vormen. Bij de sluipschutter bestaat dit alleen uit de geweldsdaad zelf: het onwillekeurig doden van mensen.'

Daarmee zaait de sluipmoordenaar volgens The Economist een irrationele angst onder de ruim drie miljoen inwoners van de staat Washington en de buurstaten Virginia en Maryland. Zij overdrijven het gevaar van de sluipschutter. De kans om in de afgelopen twee weken neergeschoten te worden, was volgens het weekblad een op de 344000. Maar omdat de sluipschutter na de laatste aanslag bijna gepakt zou zijn en daardoor niet op dezelfde voet door zou kunnen gaan, daalt deze kans aanzienlijk.

De overdreven angst wijt The Economist aan het feit dat Amerika nooit eerder een seriemoordenaar als de sluipschutter heeft gekend. Mensen weten niet hoe ze risico's moeten relativeren waaraan ze nooit eerder zijn blootgesteld. De onmacht versterkt deze angst, psychologiseert het blad. Immers het enige wat mensen kunnen doen is thuisblijven, waarmee ze overigens het risico voor anderen buiten verhogen.

Hoewel volgens The Economist het einde van de sluipmoordenaar nabij is, verwacht Newsweek dat zijn acties voorgoed hun sporen hebben achtergelaten in de samenleving. Zogenoemde copycats -inclusief degenen die loyaal zijn aan Bin Laden- hebben via de media meegekeken en geleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden