Een Kamerlidmaatschap schrijf je van je af

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Na Sharon Gesthuizen (SP) en Ybeltje Berckmoes (VVD) levert Roelof van Laar (PvdA) dit najaar als derde oud-Kamerlid memoires af.

Zij stond op plek 39, hij op 43. Beiden zaten tot voor kort in een regeringsfractie, met de luwte als voornaamste werkplaats. Toch kijken Ybeltje Berckmoes (VVD) en Roelof van Laar (PvdA) compleet anders terug op hun periode aan het Binnenhof, zo blijkt uit Van Laars memoires 'Eerlijk duurde niet zo lang' die deze week verschijnen, kort na die van Berckmoes.

Voelde Berckmoes zich in Den Haag een 'robot' die precies moest doen wat de VVD-top voor haar voorkauwde, Van Laar (36) beschouwt het Binnenhof als een vruchtbare akker waar hardwerkende politici van alles kunnen oogsten, als ze de fractie en coalitie maar niet te veel voor de voeten lopen. 'Ik dacht dat het zeker een jaar zou duren voordat ik iets voor elkaar kon krijgen, maar dat bleek al meteen mogelijk.'

Net als Berckmoes begon Van Laar, destijds raadslid in Leiden en directeur van Stop Kindermisbruik, als grote onbekende aan het Binnenhof. Hij stroomt medio 2013 in met een lege portefeuille om een zwangerschapsverlof op te vullen, krijgt door het vertrek van een collega een eigen zetel en werkt zich op tot woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en koninkrijksrelaties van de PvdA.

Tekst loopt door onder de afbeelding

null Beeld rv
Beeld rv

Lang wachten

Om die eerste periode als Kamerlid niet werkloos naar het plafond te turen - 'ik moet dus wel in de Kamer zijn, maar krijg niets te doen' - gaat Van Laar op zoek naar kruimels die zijn fractiegenoten laten liggen. Hij stort zich op de positie van doven, bedingt gratis gehoorapparaten voor kinderen en komt met de ChristenUnie met een wetsvoorstel om de Nederlandse gebarentaal officieel te erkennen.

Van Laar schrijft 'niets gemeen' te hebben met Berckmoes, die vindt dat de VVD haar heeft 'kaltgestellt'. 'In het boek van Ybeltje herken ik alleen het soms lange wachten op een stemming. Ik heb in de Kamer nooit naar Netflix gekeken. Bij mij kwam de druk om altijd te werken uit mezelf. Ik was vastbesloten om het verschil te maken. (...) Ik heb dat altijd uit overtuiging en bijna altijd met plezier gedaan.'

Uitzondering is het moment dat de fractie moet beslissen over de inzet van F16's tegen IS in Syrië, begin 2016. Van Laar is met 'een kwart van de fractie' fel tegen, maar gaat om als partijleider Diederik Samsom hem voorhoudt dat hij na een 'nee' extra hulp voor vluchtelingen kan vergeten. Met zo'n dreigement 'ben je het zicht op voor wie we in de politiek zitten en wat moreel is echt verloren', meent Van Laar.

Het leidt tot 'een vertrouwensbreuk' met Samsom. Van Laar spreekt in de strijd om het PvdA-leiderschap zijn steun uit voor Lodewijk Asscher, de vicepremier die het van Samsom wint. De leiderswissel helpt het Kamerlid niet. De partij vindt hem niet zichtbaar genoeg en zet hem bij de laatste verkiezingen op de kansloze plek 45. 'Een stomp in mijn maag', schrijft Van Laar. Hij begint meteen aan zijn boek.

null Beeld rv
Beeld rv

Lees ook: Een goed Kamerlid kan zich onttrekken aan de tucht waar Ybeltje Berckmoes onder gebukt ging

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden