Een kaarsje voor Aleksandr Dolmatov

Aartspriester krijgt dreigend telefoontje om dienst niet door te laten gaan

Het bleef rustig in de Russisch-orthodoxe kerk in Amsterdam. Slechts dertig mensen woonden daar gisteren de herdenkingsdienst bij voor de Russische activist Aleksandr Dolmatov. Dolmatov pleegde twee weken geleden zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam, waar hij vastzat na de afwijzing van zijn asielaanvraag.

De herdenkingsdienst werd geleid door aartspriester Sergei Ovsiannikov, die de aanwezigen vooraf kort toesprak. Namens Dolmatovs moeder bedankte hij de aanwezigen voor hun komst. Ook vertelde hij dat iemand hem 's ochtends telefonisch had opgeroepen de dienst niet door te laten gaan, omdat 'sommige mensen dit opvatten als een provocatie'.

Tijdens de dienst hielden alle aanwezigen een brandende kaars in hun hand, die zij na afloop naast een foto van Dolmatov op een altaar voor in de kerk plaatsten.

Dmitri Nechaev, een vriend van Dolmatov, is samen met een vriendin in Nederland om te onderzoeken wat er met hun vriend is gebeurd. Hij vindt het 'fantastisch' dat er een openbare dienst is gehouden. "Ik ben heel dankbaar dat de Nederlanders zo met ons meeleven en ons steunen." Hij hoopt Dolmatovs lichaam binnenkort mee te kunnen nemen naar Rusland, maar het is nog onduidelijk wanneer het Russische consulaat daar toestemming voor geeft.

De herdenkingsdienst werd geïnitieerd door Geert Ates van de Europese stichting United against Racism. Sinds Dolmatovs dood probeert hij diens moeder te helpen. Zelf kan zij Rusland niet verlaten, omdat ze geen paspoort bezit. Volgens Ates is de dienst een eerste stap in de goede richting. "In Rusland kan een lichaam niet worden begraven als deze riten niet zijn uitgevoerd."

Ates is verontwaardigd over de manier waarop justitie de zaak heeft afgehandeld. "Ik snap sowieso niet dat zijn asielverzoek onder zijn omstandigheden is geweigerd. Die procedures moeten veranderen."

Ook David Teigeler, medewerker bij het ASKV steunpunt Vluchtelingen, noemt Dolmatovs dood 'een grote schok'. Teigeler heeft Dolmatov net na zijn komst in Nederland gesproken en hem in contact gebracht met een advocaat. "In juni was Dolmatov juist heel nuchter. Hij had zich goed voorbereid op de procedures en veel documenten meegenomen." Volgens hem is het jammer dat er geen rechter naar de asielafwijzing heeft gekeken.

De wetgeving in Rusland is onlangs aangescherpt, waardoor Teigeler Dolmatovs angsten voor terugkeer naar zijn vaderland goed begrijpt. "Vroeger betaalde je een boete van 500 roebel als je had gedemonstreerd, maar tegenwoordig zijn demonstraties weer helemaal verboden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden