Een juweeltje aan het water

Onopvallende maar waardevolle zaken die normaal de krant niet halen, worden in deze rubriek belicht.

Slimmer, efficiënter en goedkoper. Dat is volgens het Nederlands Architectuurinstituut het motto van de jongste generatie architecten. De verklaring voor deze nieuwe ontwerphouding zoekt het NAi in het feit dat deze architecten hun carrière begonnen nadat de economische zeepbel aan het eind van de twintigste eeuw uit elkaar was gespat. Ingeklemd tussen de economische druk en de beperkingen van de toegenomen regelgeving, zijn ze een stuk praktischer en pragmatischer geworden.

En dat is ook af te zien aan de ontwerpen die werden ingediend voor de AM NAi prijs voor het beste gebouw dat in de voorgaande twee jaar is gebouwd door een architect onder de 40 jaar. Winnaar werd het brugwachtershuisje in Middelburg van BAR architecten in Rotterdam. ’Een knap staaltje vernieuwende architectuur in de context van de historische stad’, oordeelde de jury. ’Een juweel aan het water’.

Een maand eerder had dit glazen gebouwtje ook al de Van Eckprijs gewonnen voor ’de integratie van architectuur en constructie’. Twee prijzen voor een gebouw dat maar een paar dagen per jaar is bemand. Alle andere dagen is het een schakelstation dat de bediening regelt van de draaibrug pal voor het station van Middelburg. Deze brug is niet alleen een belangrijke verbinding, maar ook een herkenningspunt voor de stad.

Op deze belangrijke entree van het station naar de historische stad moet een brugwachtershuisje in de visie van Joost Glissenaar en Klaas van der Molen van BAR Architecten meer zijn dan alleen maar een façade om een elektronische installatie. Daarom ontwierpen ze een ’folly aan het water’.

Hoe bescheiden het huisje ook is, het trekt meteen de aandacht zonder dat het een stoorzender is, al zijn er ook Middelburgers die al dat glas te dominant vinden en niet passend bij de historische omgeving. Maar dan moeten ze toch nog maar eens goed kijken, want het brugwachtershuisje is juist met heel veel gevoel voor de plek vormgegeven. Door te kiezen voor (met een moirépatroon gezeefdrukte) groene glaswanden, worden de omringende gebouwen fraai weerspiegeld. Je ziet ze in het echt, weerspiegeld in het kanaal en nu ook nog eens terug in de glazen gevels van het brughuisje, die zich op hun beurt ook weerspiegelen in het water. Kortom, een soort Droste-effect dat je zomaar cadeau krijgt.

Wie na een bezoek aan dit juweeltje in Middelburg nieuwsgierig is naar de andere nominaties voor de AM NAi prijs, hoeft niet meteen het hele land af te reizen, maar kan ook eerst de maquettes, foto’s en ontwerptekeningen bekijken in het NAi. De vier andere genomineerden waren de Cono-Weipoederfabriek in de Westbeemster van Bas Jongerius Architecten, een atelierwoning in Vught van Frank Havermans, de verbouwing van een oud VOC-pand in Rotterdam tot een podium voor actuele muziek (2012 Architecten) en De Plussenburgh in Rotterdam-IJsselmonde (Arons en Gelauff): een hippe seniorenflat voor de jongere ouderen van tegenwoordig. Stuk voor stuk ook slimme en efficiënte gebouwen zonder toeters en bellen, maar met een fraaie en doordachte vormgeving.

Naakte feiten: de beste gebouwen van jonge architecten in Nederland (AM NAi-prijs 2006), tm 7 jan. in het NAi, Museumpark 25, Rotterdam, www.nai.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden