Een juweel in de oksel van een autoweg

Toen de Ouderkerkerlaan nog rechttoe rechtaan van de dorpse Amstelveense Stationsstraat naar de Amstel liep, lag aan de ringvaart van de Bovenkerkerpolder de boerderij van Verhoeff. Een verhoogde kastanjelaan leidde naar het boerenhuis, dat nu onderdeel is van het Streekziekenhuis.

De kastanjelaan is er nog, al zijn een paar bomen ten offer gevallen aan honing- en tonderzwam. Er vlak naast ligt de oude hoogstamboomgaard, nu wit van de sneeuwklokjes, waaronder pollen met gevulde bloemen, een oude cultuurvorm. De veendijk van het rechte stukje water, dat een deel is van de ringvaart van de Bovenkerkerpolder, werd een overhoekje in de oksel van de Amstelveense op- en afritten van de A9. Begin jaren zeventig werd de dijkhelling met grauwe populieren, schietwilgen, haagbeuken, elzen en berken beplant en er kwam een wandelpad.

Tussen de welig opschietende brandnetels, fluitenkruid, hondsdraf, speenkruid en andere gewone planten van voedselrijke grond werden gele narcis, daslook, hangende zegge, bosmuur, aronskelk en bosanemoon geplant. Zo ontstond een bijzonder stinzenplantenparkje, waar zeldzaamheden groeien naast 'onkruid', dat elke tuinliefhebber liever kwijt is dan rijk.

Bloemen het jaar rond

Wrangwortel en stinkend nieskruid bloeien er tegelijk met de sneeuwklokjes en de lila terpkrokussen. In maart en april sieren groot hoefblad en speenkruid de oever van de sloot onder aan de dijk en de berm van de kastanjelaan. April is de maand van bos anemoon, holwortel en gele narcis. In mei verschijnen de mysterieuze trechters van de gevlekte aronskelk en ruikt het hele bos naar uien door de met witte sterbloempjes getooide daslook. Daslook gedijt in de schaduw en breidt zich sterk uit ten koste van de narcis. Robertskruid, stinkende gouwe en dagkoekoeksbloem bloeien ook in mei. Eind mei voegt zich daar de Italiaanse aronskelk bij, die nu al bossen wit geaderde bladeren boven de grond heeft. In juni bloeit de uiterst zeldzame hangende zegge. En dan is er de zomer met ruig klokje en de knalrode bessen van de aronskelken. In de herfst zie je overal paddestoelen: spitsschubbige parasolzwammen, knolparasolzwammen, soms duizenden sierlijke franjehoeden, elfenbankjes, grote witte reuzenbovisten, gele fluweelpootjes en zwavelkoppen en de steeds schaarser wordende stobbezwammetjes. Oude populieren zijn opzettelijk gedood door ze te ringen. De stammen staan nog, maar de dikke takken zijn verwijderd. Er groeien witte bultzwammen, grijze gaatjeszwammen en tonderzwammen op en de grote bonte specht heeft er diepe nestholen in uitgehakt, die zijn geannexeerd door een kolonie halsbandparkieten.

Vogelparadijs

Langerhuizen is een vogelparadijs. Je komt er alle vogels tegen die je in zo'n parkje mag verwachten. Houtsnippen, kepen, koperwieken, kramsvogels, zang lijsters en vuurgoudhaantjes komen er op de trek. In zomer en winter ontmoet je er merels, boomkruipers, heggemussen, kool-, pimpel- en staartmezen, roodborsten, winterkoninkjes en vinken. Nu peuteren sijzen en putters de zaadjes uit de zwarte proppen van de bloeiende elzen en schieten goudhaantjes heen en weer tussen de takken op zoek naar verborgen insectenleven. Over een paar weken zingen tjiftjaf en fitis in de kruinen van els en berk, laat de tuinfluiter zijn snelle babbel horen in de ondergroei en zingt de zwartkop zijn klokjesaria (benaming van Jac.P. Thijsse) in de groenende meidoorns. Elk jaar brengt een paartje torenvalken jongen groot in een valkenkist. Op zomeravonden vliegen dwergvleermuizen boven de bospaadjes. Ze slapen in de spouw van een flatgebouw op een paar honderd meter van het parkje, aan de overkant van de Groenelaan. Je kunt een hele middag in het parkje doorbrengen zonder een mens tegen te komen. De politie noemt het sociaal onveilig, want door de dichte groei van onderhout is het 'szomers nauwelijks te controleren. Het parkje is door de gemeente Amstelveen afgestoten. De onderhoudskosten (20.000 gulden in 2001) drukken te zwaar op de gemeentebegroting! En dat terwijl Amstelveen zich bij voorkeur afficheert als 'stad in het groen'.

De dijk is lek

Het wachten is op een instelling die de kosten wil betalen. Alleen zullen die hoger uitvallen dan die slordige 9100 euro voor het jaarlijkse onderhoud. De dijk is zo lek als een mandje: het kwelwater vormt hele plassen in het bos en wordt provisorisch afgevoerd naar een voormalig polderslootje. Als zich geen gegadigde meldt, zal het parkje wellicht een gewoon dijktalud worden, met alleen bermgras! Dan kun je het nog beter laten zoals het is. Het zal dan verwilderen, maar alles is beter dan Rijkswaterstaatsgras. Waarschijnlijker is dat er een weg zal komen en een kantorencomplex zal verrijzen, want het is dure bouwgrond en projectontwikkelaars achten Amstelveen nog lang niet vol. Terwijl men zich elders wel tweemaal bedenkt om historie en groen ten onder te laten gaan aan commercie en asfalt, leeft men in Amstelveen nu in de jaren zestig, toen dat heel normaal was.

Chemisch

B & W stelden zelfs chemische gewasbestrijding voor in 95 hectare openbaar plantsoen, wat een besparing op onderhoud van 340 duizend euro per jaar zou opleveren. Alle fracties in de gemeenteraad wezen dit voorstel af, maar de gemeente zit nu met een gat in de begroting. De wethouder blijft de besparing zoeken in het budget van de afdeling groen, bijvoorbeeld door 'groen te laten vergrassen', omdat het onderhoud van gras aanzienlijk goedkoper is dan van plantsoenen en parken. Je kunt toch niet zomaar een dertig jaar oud parkje wegbezuinigen? Voor zo'n lullig bedrag? Voor veel geld wordt de Groene As van de provincie aangelegd tussen het Spaarnwouderbos en Amstelland. Langerhuizen is een van de schakels in die ecologische infrastructuur, die als een parelsnoer dwars door Amstelveen loopt. Kom gauw kijken, voordat het park verdwenen is. Bij de twee ingangen aan het begin van de Groenelaan bij het ziekenhuis staan borden met het opschrift 'Heemgroen'. Nog wel...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden