Eén jongere per dag verlaat de christelijke gereformeerde kerk

Het zijn zware tijden voor de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Niet alleen blijkt dat veel jongeren de kerk de rug toekeren, ook het zelfstandig voortbestaan van de eigen predikantenopleiding staat ter discussie.

De afgelopen vijftien jaar verlieten meer dan 5.500 jongeren de kerk, een gemiddelde van een jongere per dag. In totaal heeft het CGK nu ongeveer 74.374 leden.

Deze cijfers blijken uit een onderzoek van het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ), de jongerenafdeling van het kerkgenootschap. De resultaten van het onderzoek werden deze week bekend gemaakt bij de uitreiking van het boekje ’Om het hart van jongeren’, tijdens een synodevergadering in Nunspeet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren de Bijbel nog wel lezen, maar er niet veel meer van begrijpen. Ze voelen een kloof tussen de geloofsleer en het leven. Het LCJ heeft de kerken daarom opgeroepen meer te bidden voor het jeugdwerk.

De generale synode van de CGK is dezer dagen bijeen in de Oenenburgkerk in Nunspeet om zich te bezinnen op de toekomst van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). Deze universiteit leidt de predikanten van de Reformatorische geloofsgemeenschap op. Het is twijfelachtig of de opleiding zelfstandig kan voortbestaan.

De vijf hoogleraren die de universiteit telt, worden overbelast, vindt de synode. De werkdruk ligt „structureel te hoog”. Hieraan zijn volgens de synode de hoge eisen vanuit de overheid, gekoppeld aan de beperkte omvang van de universiteit, debet. De hoogleraren komen nauwelijks toe aan wetenschappelijk onderzoek.

Ook de bekostiging van overheidswege baart de synode zorgen. Met de economische crisis en de strenge bezuinigingen die voor de deur staan, wordt de financiële situatie van de TUA er alleen nog maar moeilijker op.

Er komt een actieplan om het tij te keren, maar of dat ervoor kan zorgen dat de universiteit volledig op eigen benen kan blijven staan, is de vraag. In het personeelsbestand kan, met maar vijf hoogleraren, in ieder geval niet gekort worden. Samenwerking met andere universiteiten, zoals bijvoorbeeld de Vrije Universiteit in Amsterdam, lijkt onontkoombaar .

Op een grotere aanwas van theologiestudenten kan niet gerekend worden, zo lijkt het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden