Een jonge generatie zeilers laat zich zien in Medemblik

Daphne van der Vaart tijdens de medal race in Medemblik. Ze won goud in de Laser Radial-klasse, waar Marit Bouwmeester ontbrak. Beeld Sander van der Borch
Daphne van der Vaart tijdens de medal race in Medemblik. Ze won goud in de Laser Radial-klasse, waar Marit Bouwmeester ontbrak.Beeld Sander van der Borch

Door het ontbreken van boegbeelden Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberghe kon de jongere generatie Nederlandse zeilers zich in de medal races laten zien.

Het is rustig in Medemblik bij het regatta center. Te rustig, wat Jaap Zielhuis betreft. De bondscoach van de Nederlandse zeilselectie ergert zich al jaren aan de afnemende belangstelling voor het belangrijkste zeilevenement in Nederland, de Medemblik Regatta.

Sinds de intrede van de World Cups is het niet meer voor alle zeilers vanzelfsprekend om eind mei af te reizen naar West-Friesland voor de wedstrijd op het IJsselmeer. Afgelopen week zat er ook een Europees kampioenschap, dat in dezelfde week werd gehouden, in de weg. Alleen de RS:X klasse in het windsurfen en de 49-zeilklasse had een sterk bezet veld.

Trekvogels

"Vroeger waren we net trekvogels", zegt Zielhuis. "In de winter zaten we in het zuiden en dan trokken we met z'n allen langzaam naar het noorden. We hadden iedere maand een grote wedstrijd waar de beste zeilers waren."

Volgens Zielhuis heeft de internationale zeilfederatie World Sailing een fout gemaakt door de wereldbekerwedstrijden tussen de al bestaande grote zeilevenementen te plannen. Daardoor zijn er te veel wedstrijden. "Je kunt niet van sporters verwachten dat ze iedere week ergens anders in actie komen. Dan zitten ze de hele tijd in de auto. Het is wel jammer. De competitie is daardoor minder geworden."

Voor de Nederlandse selectie was Medemblik een verplichting, mits er geen EK-deelname op het programma stond. De bond wil dat de nationale toppers ook in eigen land te bewonderen zijn. Niet iedereen was daar blij mee. Marit Bouwmeester stemde er schoorvoetend mee in. Ze is net terug van de EK, waar ze haar Europese titel in de Laser Radial heeft geprolongeerd. Het paste eigenlijk niet in haar programma richting de WK in de zomer, dus deed ze slechts een paar races mee en probeerde ze er een trainingsweek van te maken.

Dorian van Rijsselberghe was er wel, het RS:X veld was goed bezet. Maar de 29-jarige windsurfer is niet goed in vorm. Vorige maand vond hij zichzelf op de wereldbekerwedstrijd in het Zuid-Franse Hyères terug op de 27ste plek. In Medemblik werd hij 16de en miste hij de medal race.

Die resultaten baren Zielhuis zorgen. "Als coach denk je: gast, kom op. Het is je werk. Gelukkig is hij er zelf het meeste van geschrokken. Na Hyères is hij weer dagelijks aan de bak gegaan. Het vuurtje brandt echt nog wel bij hem. Maar hij moet er zelf voor zorgen dat het aan blijft."

Rooskleurig

Door het ontbreken van de twee boegbeelden in de topklassering kon de jongere generatie Nederlandse zeilers zich in Medemblik laten zien. Bij de Laser Radial, de klasse van Bouwmeester, greep Daphne van der Vaart het goud. Maxime Jonker zat daar vlak achter met zilver.

Windsurfster Lilian de Geus won ook zilver, net als Yuri Hummel in de Laser, en Annette Duetz en Annemiek Bekkering in de nieuwe olympische zeilboot 49erFX. In die klasse pakten Odile van Aanholt en Marieke Jongens brons. Windsurfer Kiran Badloe, de uitdager van Van Rijsselberghe in de strijd om een olympisch ticket, eindigde op de vierde plek.

Van der Vaart en Jonker zijn talenten die uit de jeugdopleiding van de zeilbond komen. Ze wonen en studeren in Scheveningen en proberen daar de top te bereiken. Zielhuis: "Je ziet hier de nieuwe generatie aan het werk. We plukken nu de vruchten van onze zeilacademie."

Met Badloe als opvolger van Van Rijsselberghe ziet de toekomst er volgens Zielhuis rooskleurig uit. In Tokio op de Olympische Spelen in 2020 hoopt hij zelfs op vier medailles, het dubbele aantal van de oogst van 2016. In Rio won Nederland dubbel goud, met de olympische titels van Bouwmeester en Van Rijsselberghe. "We hebben ongeveer zes kansen op een medaille. Hopelijk halen we de helft, maar het zou nog mooier zijn als het er vier zouden zijn."

Lees ook: Gemengde teams hebben de olympische toekomst

In steeds meer olympische disciplines moeten teams uit mannen en vrouwen bestaan. Jaap Zielhuis heeft er zijn twijfels bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden