Een jeugdtheater-seizoen om naar uit te kijken

Sommige mensen schijnen ’Kees de Jongen’, uit het boek van Theo Thijssen, niet te kennen. Terwijl hij zowat de allerbelangrijkste jongen is die ooit heeft bestaan! Een filmpje van De Toneelmakerij op YouTube laat de bezoeker alvast kennismaken met ’het typische kees de jongengevoel’, dat we komend seizoen ook in de theaters mogen beleven. Kees lijkt een doodgewone jongen met gewone ouders, een broertje en een zusje, maar van binnen is hij héél bijzonder. In zijn hoofd is hij superslim en heldhaftig en verandert zelfs boodschappen doen bij de bakker in een avonturentocht.

Anita Twaalfhoven

De muziektheaterproductie voor iedereen vanaf acht jaar is een van de voorstellingen die zijn te vinden op www.kijkuit.nu, een nieuwe website van de 14 grootste jeugdtheatergezelschappen. De site vertoont nog wat onregelmatigheden maar het aanbod voor het komend seizoen is er binnenkort te vinden, mét foto’s, filmpjes, verhalen van de theatermakers en reacties. Een goed initiatief want Kijk Uit is ook een kwaliteitskeurmerk voor het publiek.

Handig is de digitale agenda: met een klik van de muis op de gewenste stad en datum verschijnen de voorstellingen van Zeeland tot Groningen. „Van poëtisch verteltheater tot uitbundig muziekspektakel, van ademloos kijken tot zelf de longen uit je lijf schreeuwen, van vrolijk en raar tot prikkelend herkenbaar.”

In het oog springen de twee voorstellingen over bekende muzikanten. Theatergroep MAX bijt eind deze maand het spits af met ’HELP’, muziektheater van Moniek Merkx en Vincent van Warmerdam, geïnspireerd op The Beatles. Later in het seizoen laat Stella Den Haag zich inspireren door leven en liederen van Ramses Shaffy. In ’Shaffy voor kinderen’ zingen Marc Tielemans en Ilse Warringa, begeleid door drie musici, ’De ene wil de andere, maar de ander wil de ene niet’ of ’Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’. In de rol van twee meeuwen vliegen de zangers in een sfeervol video-decor over de daken van de stad.

In de voorstelling ’Amerika, America’ reist Het Speeltheater met poppen, acteurs en musici terug in de tijd, naar de jaren 20 van de vorige eeuw. Twee Twentse textielbroers dromen over de andere kant van de oceaan in een spannend verhaal over reizen, verraad en smokkelwaar. Net zo spannend als ’De Oceaanvlucht van Kapitein Lindbergh’ van Het Filiaal die – ook in de jaren 20 – als eerste piloot van New York naar Parijs vloog. Met vijf boterhammen, 1600 liter benzine, een rubber boot en het horloge van zijn grootvader op zak.

Naast historische vertellingen zijn er ook veel theatrale sprookjes te zien, waarin muziek een hoofdrol speelt. Zo speelt in ’Niemand weet, niemand weet’, van Stella den Haag, een muzikale molenaarsdochter zó mooi op haar cello dat alle boerenjongens tot in de verre omtrek verliefd raken. Theater Sonnevanck speelt er liefst drie: ’De Wolf en de 7 Geitjes’ met jazz-zangeres Fanny Alofs, ’Roodkapje’ met contrabassist Wilton Jongmans en ’Wilde Zwanen’ met een soundscape van Martin Franke.

Geestig lijken de voorstellingen voor kleuters van het Nijmeegse Kwatta. ’Door en Door winter’ is vol vriendschap, verveling en verlangen naar avontuur van de twee dames Dikke Door en Dunne Door. In ’Bik Beng’ ontstaat in zestig minuten de wereld: een volkstuinencomplex waar ieder zijn eigen paradijselijke plek bouwt. Het begint met een knal en het eindigt met knallende ruzie. Een seizoen om naar uit te kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden