Een jeans leasen is duurzaam, en je krijgt andermans slijtplekken er gratis bij

ROBIN VAN WECHEM

Het kon al met auto's, modems en telefoons. Nu kan je ook de stugge stof om je benen en billen leasen. Kledingfabrikant Mud Jeans biedt sinds januari jaarcontracten aan voor spijkerbroeken. Voor twintig euro statiegeld en vijf euro maandelijkse abonnementskosten krijg je een broek die je na een jaar kunt terugbrengen of inruilen voor een nieuw exemplaar. Als je hem wilt houden, moet je hem afkopen met vier extra maandtermijnen.

Er valt flink wat duurzaamheid te winnen in jeansland. Het maken van een enkel exemplaar kost 7000 liter water en 15 gram pesticide en levert 10 kilo CO2-uitstoot op. Voordat hij in de winkel ligt, heeft een denimbroek gemiddeld zo'n 64.000 transportkilometers afgelegd. Per persoon hebben we ruim vijf spijkerbroeken in de kast hangen, waar we één tot drie jaar mee doen. Na die tijd belandt meer dan de helft ervan in de vuilnisbak.

Mud Jeans ontwierp een broek die makkelijk te recyclen is. De labels zijn van katoen, het wasvoorschrift zit aan de binnenkant van de zak. De broeken zijn gemaakt van biologische katoen - geteeld zonder pesticiden - en worden in Turkije en Italië geverfd en in elkaar gezet. Het leasemodel bestaat bovendien voor dertig procent uit snijafval, stof die in de productiefase overblijft nadat het patroon eruit is gesneden.

Maar als Mud nieuwe broeken uit oude broeken gaat maken, moet het wel veel verse katoenvezels bijmengen, zegt onderzoekster Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. "Katoenvezels worden bij recycling na de gebruiksfase korter en minder sterk. De verhouding die nu haalbaar is, is 25 procent oud met 75 procent nieuw katoen. In de toekomst wordt dat waarschijnlijk 50/50."

Mud wil vanaf volgend jaar afgedankte broeken tot nieuwe maken, zegt eigenaar Bert van Son. "We kijken in welke staat de broeken terugkomen. Als een broek in redelijke staat is, kunnen we hem laten stonewashen of repareren en weer als vintage verkopen. Als een broek op is, gaat hij door de shredder en gebruiken we de vezels voor het maken van nieuwe broeken."

Productrecycling heeft voor Milieu Centraal de voorkeur boven vezelrecycling, zegt De Waart. "Als Mud de broeken doorgeeft aan volgende gebruikers, verlengen ze de levensduur. Het verschil met een kringloopwinkel is dan wel klein. Omdat mensen maar dertig procent van hun textiel naar inzamelpunten brengen, zou Mud met het statiegeldsysteem wellicht alle broeken terug kunnen krijgen. De milieuwinst zit dan in het sluiten van de kringloop."

Voor die gesloten kringloop won de jeansboer in februari de 'Circle Challenge', een wedstrijd voor bedrijven die het idee van de circulaire economie in hun werkwijze hebben opgenomen. Juryvoorzitter Louise Vet is enthousiast over de leasebroek. "Je koopt wat je nodig hebt, namelijk draaguren van een jeans. Mud blijft eigenaar van de stof en kan de katoenvezels hergebruiken in een nieuwe broek. Het bedrijf is erbij gebaat om goede kwaliteit te leveren. Het moet de grondstof zelf weer hergebruiken."

De grondstof van Mud is de dorstige katoenplant. Is een spijkerbroek van biologische katoen niet alsnog minder duurzaam dan een broek van een ander materiaal? De Waart: "De meeste biologische katoen groeit op regenwater zonder extra irrigatiewater. Dat kan veranderen als de vraag stijgt. Als je per se katoen wilt, is biologische katoen wel beter. Maar in vergelijking met polyester of stoffen van houtpulp als modal of Tencel scoort katoen op de meeste milieuaspecten erg slecht."

De leasebroeken van Mud Jeans zijn te bestellen op www.leaseajeans.nl.

Wat kost een broek?
De broek een jaar dragen en terugsturen kost dus 80 euro. De broek houden kost 100 euro, want de 20 euro statiegeld krijg je alleen terug als je de broek uiteindelijk weer inruilt voor een ander Mud-product. Dat is dan de inruilkorting op een nieuw product, je krijgt het niet in geld uitgekeerd. Omruilen voor een ander model kost 7,50 euro 'switchkosten' en vervolgens weer twaalf maandtermijnen. 100 euro is de gemiddelde prijs voor een merkbroek. Diesel is wat duurder, maar Gstar en Pepe Jeans zitten ook rond de 100 euro. In vergelijking met WE of H&M of Zara zijn de leasejeans van Mud wel prijzig, zeker als je hem na een jaar terugbrengt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden