Een jas verschil

Lammetjes tot hun buik in de sneeuw en sneeuwschuivers die de wegen begaanbaar moesten houden. Zo was het op maandag 11 april 1978 in Holland en Friesland. In Wognum bedroeg het maximale sneeuwdek zelfs 18 cm en op het voetbalveld van AZ 67 in Alkmaar lag 15 cm. De zware sneeuwval ontstond door zeer koude bovenlucht en een actieve golfstoring die boven ons land tot ontwikkeling kwam. Zo was het toen, zo wordt het nu niet, maar vandaag wel een jas verschil met gisteren.

JAN VISSER

Achter een naar het zuiden trekkend koufront wordt poollucht aangevoerd. Daarin zal het vanmiddag meestentijds niet warmer zijn dan circa 8'. Bovendien waait het stevig. Aan de kust en op het IJsselmeer is de noordwestenwind krachtig. De passage van het front gaat gepaard met een wolkenband waaruit een bui kan vallen. Vanmiddag van het noorden uit weer opklaringen. Het koufront dat vandaag over ons land trekt is gekoppeld aan een stormdepressie boven de Baltische staten. Het systeem veroorzaakt boven de Oostzee een noorderstorm en regionaal zware sneeuwval. De sneeuwval in het noorden van Scandinavië is de laatste tijd overigens exceptioneel geweest. In Troms lag op 5 maart 198 cm, waarmee het record van 1 februari 1981 met 6 cm werd overtroffen. Eind vorige week lag er nog altijd 175 cm en gisterochtend in het Zweedse Katterjakk 198 en in Kiruna 100 cm.

De aanvoer van vrij koude lucht houdt aan, doordat het Britse hoge-drukimperium van geen wijken weet. Tot tenminste midden volgende week wordt in deze situatie weinig verandering verwacht. Wel stroomt om het hoge-drukgebied zo nu en dan wel eens wat minder koude en vochtige lucht. Zoals het zich nu laat aanzien is dat zondag en maandag het geval. Dan over het algemeen meer wolken dan zon.

Morgen perioden met zon (met name in de kustprovincies), een middagtemperatuur van 10' en een matige tot vrij krachtige noordelijke wind.

Gisternacht stroomde vochtige lucht ons land binnen waardoor plaatselijk dichte mist ontstond. In het binnenland heeft het overigens nog wel gevroren (Eerbeek - 1,6'). Gisteren overdag vrij zonnig, maar in het noordelijk kustgebied mistbanken en vrij koud. Op Vlieland om 15 uur nog geen 9' tegen maximaal 18,5' in Hoensbroek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden