Weblog

Een jammerlijke juli? Mijn zonnepanelen vinden van niet...

Veel minder in de volle zon, en toch leverden ze nog veel stroom.

Juli werd dit jaar dus de herfstmaand. Precies tot en met de 31ste was het wekenlang vrijwel constant geheel bewolkt. Toch doen mijn zonnepanelen het bovengemiddeld...

In juli hebben mijn zonnepanelen 335 kWh het huis binnengebracht. Dat is pakweg 10 procent minder dan de 377 kWh van juni. Logisch, denk ik dan, het was ook een uiterst beroerde julimaand.

Maar als je die twee getallen wat nader beschouwt, lijkt juli gek genoeg helemaal niet zo slecht te zijn geweest. Inmiddels weet ik dat met het stijgen van de temperatuur de opbrengst van zonnepanelen afneemt. Daarom, en omdat juli tussen zonsopgang en zonsondergang toch al minder uren telt dan juni, is het logisch dat juli minder kWh's levert dan juni. Nou was juli in dit geval juist niet warmer dan juni, en dat zal er dus wel aan hebben bijgedragen dat de panelen toch nog flink hebben gepresteerd.

Dat ze dat hebben gedaan, blijkt ook uit de grafiek van de site 1miljoenzonnepanelen.nl. Die voorspelt, zoals ik eerder kon melden, welke opbrengst ik van mijn systeem mag verwachten. Die voorspelling is gebaseerd op mijn panelen, samen goed voor 2,76 kiloWattpiek, en de gemiddelde opbrengst van zulke panelen in Nederland.
Volgens 1miljoenzonnepanelen had mijn systeem in juli 300 kWh moeten leveren. Met 335 kWh, zit ik daar dus 11 procent boven. Die plus is te danken aan de eerste tien dagen van juli, toen het nog mooi weer was. Maar in de drie herfstweken daarna hebben mijn panelen nog altijd net zo veel opgebracht als ze volgens de voorspelling hadden moeten doen. En die voorspelling is gebaseerd op een gemiddeld weertype voor juli, niet op 21 dagen regen-zonder-zon.
Kortom: volgens mij doen die blauwe rakkers op mijn dak het gewoon heel goed.

Na 10 juli loopt de lijn van mijn opbrengst (de dikke lijn) gemiddeld evenwijdig aan de streepjeslijn voor de voorspelling
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden