Een jaarlijkse APK voor de christen

"Een christen zou jaarlijks APK gekeurd moeten worden." Dat betoogt Paulien Vervoorn in het christelijke maandblad Reveil. Ze is op bezoek gegaan bij een autogarage om de vergelijking tussen de christen en de auto goed te kunnen uitwerken. Een keurmeester legt haar de fijne kneepjes uit van het vak. Dan volgt de toepassing: "Het is met het koninkrijk van de hemel als met een keurmeester die zijn eigen auto keurt. De keurmeester is God, de auto is de mens en eigendom van de keurmeester", aldus Vervoorn.

Maar ze gaat nog verder in haar 'gelijkenis'. God zou ons keuren zodat onze weg 'gesmeerd' verloopt 'zodat de grote Keurmeester trots kan zijn'. Voor de afkorting APK heeft ze ook een eigen versie bedacht. Het staat bij haar voor: Aanleg, Persoonlijkheid en Karakter. Om de lezer zijn eigen 'APK' beter te leren kennen heeft Vervoorn tien vragen opgesteld. Zo kan de lezer zijn eigen APK uitvoeren. Hier alvast drie voorbeelden om een beetje op weg te komen: "Welke kant laat je vooral van jezelf zien; welke ervaringen of gebeurtenissen geven je energie; wat hebben jouw aanleg, jouw karakter en jouw persoonlijkheid met God te maken?"

Het maandblad De Vrijdenker, het tijdschrift van de Vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, gaat onder meer in op het werk van Jean Meslier (1664-1729). Deze Franse dorpspastoor droeg elke zondag braaf de mis op maar hij bleek een absoluut atheïst te zijn. "Hij moest van godsdienst niets hebben. Hij zag er alleen maar negatieve dingen in", aldus de schrijver van het artikel. Wonderlijk genoeg zweeg hij er zijn hele leven over. Wel schreef hij een manuscript van 1000 bladzijden. Veilig bewaard bij drie notarissen. Na zijn dood mocht het pas naar buiten komen. Toen werd dus pas duidelijk wat voor hekel hij aan godsdienst had. Alle religies zouden berusten op misverstanden, illusies en bedrog. Wat hij zelf in leven niet durfde, raadde hij iedereen aan: het geloof zover mogelijk van je af te werpen. Voor de maatschappij zou dit veel beter zijn. De Bijbel was volgens Mesler grotendeels frauduleus en maakte mensen tot slaven. Religie was het middel om mensen dom te houden en ze bang te maken. Niemand zou iets durven te zeggen vanuit angst. Angst voor de duivel en de hel.

Meslier bleek een aanhanger van het materialisme te zijn. "Alles kwam voort uit materie en er was niets anders. God bestond dus niet, want die kon niet bestaan, omdat dat tegen het gezonde verstand indruiste." Ook was hij fel tegenstander van de monarchie. De - ongetwijfeld - gechoqueerde gemeenteleden vroeg hij om vergeving omdat hij ze jarenlang had misleid. De volgende boodschap liet hij hen na: 'Ik zou willen, en dit zou de laatste en vurigste van mijn wensen zijn... ik zou willen, dat de laatste koning zou worden gewurgd met de darmen van de laatste priester.'

Het Nieuw Israelietisch Weekblad heeft een interview met Rosanne Hertzberger, columniste bij NRC Handelsblad en promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. Ze hekelt de agressieve atheïsten: "Ik kom dat veel tegen in de kringen van hoogopgeleiden, het idee dat gelovigen achterlijk zijn, de Geen Stijl-stijl van denken, zeg maar. Ik vind die houding arrogant en belachelijk, ook al ben ik zelf niet in klassieke zin gelovig."

In VolZin, 'tijdschrift voor zinvol leven', bekent Mieke van der Weij, presentatrice van de NCRV, dat ze bijna moet huilen bij het openslaan van kinderboek 'Bello' van W.G. van der Hulst. Zo mooi vindt ze het. Ze noemt Van der Hulst een groot schrijver: "Hij speelt sterk op het sentiment, maar gebruikt veel stijlfiguren en wisselt steeds mooi van perspectief."

Hele stukken van het boek kent Van der Weij uit haar hoofd. Ook het begin: "Het regende maar en het regende maar, en Bello zat onder een kar. Hij wipte met zijn staartje, hij hield zijn kopje schuin: hij keek, hij luisterde..., hij jankte zacht. Jan, waarom kóm je niet? Jan, waarom laat je me zo alleen." Gelukkig krijgt Jan daar spijt van en raakt hij gekweld door een enorm schuldgevoel. Van der Weij ziet veel van zichzelf terugkomen in het boek: "Dat schuldgevoel hè? Dat is bij mij overontwikkeld. Maar misschien geldt dat wel voor veel gereformeerden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden