Vraag van Monic

Een jaar van zorg of van optimisme?

Sanne Wevers tijdens haar gouden oefening.Beeld anp

Was 2016 een jaar van vooral goed nieuws, of eerder van slecht nieuws? Dat dit een lastige vraag is, blijkt uit een proefrondje dat ik maak.

De afgelopen twaalf maanden boden genoeg gebeurtenissen die reden tot opwinding gaven. Toch zakken ze snel weg in het geheugen. Goed nieuws nog veel eerder dan slecht nieuws. Mijn vraag wat voor hen het beste nieuws van het jaar was, leidt bij mijn gesprekspartners tenminste tot lange stiltes. En als het dan over goed nieuws gaat, komen de voorbeelden vooral uit de privésfeer. Op de vraag naar ellende in het wereldgebeuren komt het antwoord meteen.

Voor mezelf vind ik het nuttig om de balans op te maken. Even afstand nemen van de waan van de dag. Juist omdat ik weet dat ellende beter blijft hangen dan berichten die blij maken.

Op eerste indrukken afgaand is 2016 een jaar om somber van te worden. De terreuraanslagen. Het Britse referendum. Dat leidde tot een Brexit, en toen was het pas juni. Brexit vaagde meteen de opgetogenheid weg van de tennisfans in Nederland over Kiki Bertens, die de halve finale op Roland Garros bereikt had en die tegen Serena Williams een eervolle nederlaag leed.

2016 is ook het jaar van het einde van V&D, en van andere winkelketens. Boven aan de top-drie van slecht nieuws staat, als ik afga op de antwoorden die ik tijdens mijn rondje kreeg, dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen won. In die trieste top-drie zit ook de vaststelling dat het debat over Zwarte Piet zo verhardde dat het hele plezier van dit kinderfeest verdween. En dat de oorlog in Syrië alleen maar tot onvoorstelbaar menselijk leed heeft geleid en tot niets anders, zonder dat er enig perspectief is op een bestand, laat staan een oplossing.

Ik heb het goede nieuws voor het laatst bewaard, in de hoop dat dit dan toch meer blijft hangen. Om nog even bij sport te blijven: de gouden olympische medaille van Sanne Wevers, als koelbloedige koningin van de balk. Die van lange-afstandszwemmer Ferry Weertman, die na 10 kilometer als tweede aankwam, maar als eerste aantikte. En iets heel anders: de Jeroen Bosch-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Dit voorjaar genoten 422.000 bezoekers ervan. Ik was een van hen.

Dan is er ook de doorbraak in duurzame energie, dankzij twee windmolenparken die voor de Zeeuwse kust komen en dan ook nog voor een prikkie. Ook goed nieuws is dat het grote bedrijven veel moeilijker gemaakt wordt om via slimme constructies enorm belastingvoordeel te genieten. Dat is aan het rollen gebracht door het journalistieke onderzoeksproject van de Panama Papers, waar ook Trouw aan meedeed.

En het gaat goed met Nederlandse kinderen. Ze roken minder, zijn hoger opgeleid, minder crimineel en heel gelukkig, stelde het CBS vast. Het was bij mij alweer weggezakt, moet ik bekennen, terwijl het toch alle reden tot optimisme geeft.

Hoe kijkt u op dit jaar terug: met zorg of met optimisme?

Stuur uw reactie van 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden