Een jaar na val van DSB doet Scheringa aangifte tegen DNB

amsterdam – - Precies één jaar na het omvallen van zijn DSB Bank heeft Dirk Scheringa alsnog aangifte gedaan tegen De Nederlandsche Bank (DNB) en de vier directieleden. Volgens Scheringa is DNB veel te lichtzinnig omgesprongen met de wettelijke geheimhoudingsplicht, waardoor een run op zijn bank werd veroorzaakt die leidde tot het faillissement.

Vorig jaar probeerde DNB in de nacht van 11 op 12 oktober via de rechter de noodregeling van toepassing te laten verklaren op DSB. De bank stond al een tijd negatief in het nieuws, en er was sprake van een uitstroom van spaargelden.

De rechter oordeelde echter dat de vlucht van spaarders langzaam minder werd, en gaf DSB de kans de problemen bij de bank eerst zelf op te lossen.

De volgende dag stelde zowel het Financieele Dagblad als de Volkskrant op basis van anonieme bronnen dat de noodregeling wél was toegezegd. De run op het spaargeld van DSB nam daarop zulke vormen aan dat DNB van de rechter alsnog mocht ingrijpen bij de bank uit Wognum.

Volgens Scheringa heeft DNB in die periode ’op grote schaal derden actief geïnformeerd’ over de ophanden zijnde noodregeling. De aanklacht tegen DNB – en de vier bestuurders Nout Wellink, Henk Brouwer, Lex Hoogduin en Joanne Kellerman – spreekt van ’voldoende onderbouwing’ voor een ’redelijk vermoeden dat DNB haar wettelijke geheimhoudingsplicht heeft geschonden’.

Eerder deed de Rijksrecherche al onderzoek naar hoe de informatie over de noodregeling bij de media terecht kon komen. Die concludeerde dat er meer dan 500 mensen op de hoogte waren van de aanvraag, en dat DNB geen duidelijk protocol kent voor hoe met dergelijke zaken moet worden omgegaan. Het lek naar de media werd door de recherche echter niet gevonden.

Opvallend zijn de opmerkingen in de bijlage van de aanklacht, waar Scheringa president Nout Wellink en minister Wouter Bos openlijk beschuldigt van het lekken. Bos zou op 11 oktober op een PvdA-bijeenkomst toenmalig hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes hebben geïnformeerd.

Het bewuste artikel van de krant baseert zich dan ook op ’bronnen rond het ministerie van financiën’. Wellink zou betrokken partijen in de financiële wereld hebben geïnformeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden