Een jaar na de coup: Erdogan is nog steeds op zoek naar wraak

Voor het parlementsgebouw in Ankara tonen betogers foto’s van de 250 slachtoffers van de coup. Het afgelopen jaar verloren ook meer dan 150.000 mensen hun baan. Beeld EPA
Voor het parlementsgebouw in Ankara tonen betogers foto’s van de 250 slachtoffers van de coup. Het afgelopen jaar verloren ook meer dan 150.000 mensen hun baan.Beeld EPA

Bij de herdenkingen spreekt de Turkse president nog altijd over vergelding, in plaats van verzoening.

Pieternel Gruppen

“Niemand die deze natie verraadt kan onbestraft blijven.” De Turkse president greep de herdenking van de mislukte staatsgreep een jaar geleden aan om die boodschap nog eens te benadrukken. Erdogan lijkt daarmee vast te houden aan de harde maatregelen die hij in de nasleep van de couppoging inzette. Geen woorden van verzoening maar eerder van vergelding liet hij horen in Istanbul en Ankara waar hij achtereenvolgens herdenkingsbijeenkomsten bijwoonde.

In Istanbul, waar honderdduizenden mensen waren toegestroomd zei hij ‘te weten wie er achter FETÖ (de Gülenbeweging, red.) en de PKK zit’. “We kunnen niet de koning en de koningin of de sjeik verslaan, zonder de pionnen, de ridders en de kastelen te verslaan.”

Noodtoestand

Daags voor de herdenking had de president de daad al bij het woord gevoegd door ruim 7000 mensen te ontslaan, onder andere 2000 politiebeambten en 300 academici. Ze zouden ‘leden van een terroristische organisatie’ zijn en een ‘gevaar voor de staatsveiligheid’. Afgelopen jaar verloren al 150.000 mensen hun baan, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Erdogan achter de couppoging zit. Nog eens 50.000, onder hen prominente politici, journalisten en academici, verdwenen achter de tralies.

Verder liet de Turkse president weten de noodtoestand voor de vierde achtereenvolgende keer te zullen verlengen. “In plaats van normalisering van de situatie is er een permanente noodtoestand afgekondigd”, zei oppositieleider Kemal Kilicdaroglu gisteren. “Dit parlement wist bommen te weerstaan maar is nu haar autoriteit kwijtgeraakt.” De leider van de CHP doelde daarmee op het referendum dat de regerende AK-partij in april won waardoor de macht van de president wordt uitgebreid en die van het parlement ingeperkt.

Doodstraf

Ook herhaalde Erdogan dat hij de doodstraf weer in zal voeren als het parlement dat wil. Die toezegging deed hij in Istanbul toen de menigte in spreekkoren eiste dat de aanstichters van de coup ter dood veroordeeld zouden moeten worden. “Als Turkije de doodstraf invoert, gooit het land definitief de deur dicht voor het Europese lidmaatschap”, bracht Jean-Claude Juncker de Turkse president het standpunt van de EU nog even in herinnering. In de Bild am Sonntag schreef de voorzitter van de Europese Commissie te verwachten dat ‘Turkije zijn Europese kleuren zal laten zien’.

Voorlopig lijkt het daar nog niet op. “De houding van de Europese Unie is duidelijk”, zei Erdogan. “Na 54 jaar spelen ze nog altijd een spelletje met ons. We zullen het zelf moeten uitzoeken, er is geen andere optie. Ik kijk niet naar wat George of Hans te zeggen hebben. Ik luister naar Ahmet, Mehmet Hasan, Huseyin, Ayse, Fatma en Hatice.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden