Een islamitisch verantwoord Woodstock

NUWEIRA YOUSKINE

Op de uitgestrekte velden van een Londense buitenwijk had zich een indrukwekkende massa mensen verzameld. Gesprekken ontrolden zich van zangerig Urdu naar statig Brits en weer terug. Mannen droegen een 'Jinnah-cap', vrouwen waren gehuld in wapperende sari's. Ik was uitgenodigd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Ahmadiyya-gemeenschap. Die wordt al decennialang vervolgd om vermeende ketterse ideeën, en aangezien ketterse ideeën bij uitstek interessant zijn, liep ik er met genoegen rond. Drie dagen lang dompelde ik me onder in de wondere leer en warme sfeer van deze van oorsprong Pakistaanse beweging.

Hun overkoepelende levensmotto is 'Love for all, hatred for none', en men leek het in praktijk te kunnen brengen. Geen overtogen woord viel er onder de 40.000 aanwezigen van over de hele wereld. Jong en oud kwamen vrijwillig opdraven om de organisatie strak in handen te houden. De sfeer deed denken aan een soort islamitisch verantwoord Woodstock.

Ik mijmerde net over de mogelijkheid enkele roemruchte islamofoben eens naar zo'n bijeenkomst uit te zenden, toen ik in mijn gedachten gestoord werd door twee mannen en een camera. Er zouden straks zo'n twee miljoen Londenaren live naar de uitzending vanaf dit terrein kijken. Of ik niet wat vriendelijks wilde zeggen, over dat de islam vrede was en dat IS niets met de islam te maken heeft? Och, die discussie weer...

Ik probeerde me haastig onder het interview uit te wurmen. Toen dacht de presentator me over te halen door te vertellen dat hij christen was. En dat hij, als er in naam van zíjn religie zulke gruwelijkheden zouden plaatsvinden als nu, hij onmiddellijk de straat op zou rennen om te vertellen dat dit geen christendom was. Ja, en bij zulke opmerkingen gaan de haartjes in mijn nek altijd omhoog staan.

Ik vertelde hem dat ik blij was te weten dat hij tijdens de Inquisitie of de kruistochten geprotesteerd zou hebben, maar dat ik zelf geen enkele behoefte voelde om namens de islam iets verontschuldigends te zeggen.

Mensen die zich enigszins de moeite getroosten zich te verdiepen in de wortels van het kwaad in het Midden-Oosten, weten tenslotte al dat IS opereert vanuit allesbehalve vrome motieven. Diegenen die dat niet weten, houden toch wel vast aan hun idee dat de islam gewelddadigheid voortbrengt.

Er is weinig te doen aan onkunde. Het laatste wat daarbij helpt, is een goedbedoelde verontschuldiging voor geweld. Wie verontschuldigt, zegt daarmee namelijk ook, dat hij op één of andere manier deel heeft aan de begane misdaden. En daar pas ik dus voor.

Wel, het werd nog een lange, lange discussie met de presentator. Om één of andere reden had ik na afloop het akelige gevoel dat ik de enige wanklank was geweest in deze liefdevolle omgeving.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden