Een inspirerende leraar en een gevaarlijke man

Jan Bongers heeft een ’dierbare vriendin’ in Washington DC. „Julie is een wijze en oude ziel, die veel heeft meegemaakt en die daar alleen maar sterker van is geworden”, schrijft Bongers in Imagine (’dé krant voor deze tijd’, voorheen De Spirituele Krant). Julie, zo leren we, „heeft haar hart op de juiste plek zitten, en ze is op een heel authentieke en integere manier elke dag bezig om de wereld te verbeteren. Ze is politiek sterk geïnteresseerd, en zij beseft net als ik dat je de wereld alleen maar kunt veranderen als datgene wat je uitdraagt overeenstemt met de manier waarop je zelf leeft.”

Mooi. Mooi. Maar toch zoekt Bongers nog iemand anders. In een annonce in Imagine, vol zinnen die eindigen met veelbetekende puntjes, laat hij weten: „’Falling in love’, de film met Meryl Streep en Robert DeNiro, geeft precies weer wat ik bedoel Je weet, zonder een spoor van twijfel, dat je voor elkaar bestemd bent Ik, Jan Bongers (56, voel me 45 en zie er ook zo uit), journalist, uitgever van Imagine, zoek jou, mijn vrouw, mijn soulmate. Waar ben je? Als jij dit leest, en je bent het echt, dan herken je het onmiddellijk”

En dan maakt Bongers ook nog foto’s. Bijvoorbeeld bij een stuk in zijn krant over Mansukh Patel. Om het geheugen op te frissen: Patel stichtte in 1978 Life Foundation, een beweging die zich beijvert voor de wereldvrede. Een monument met de World Peace Flame – een van de vredesprojecten – werd in april 2002 onthuld in Den Haag. Ook andere Nederlandse gemeenten wilden graag zo’n wereldvredesvlam. De Ikon en de NCRV wijdden televisiedocumentaires aan de goeroe.

Voormalige aanhangers van Patel beschuldigden hem voorjaar 2006 in Trouw van machtsmisbruik en seksuele manipulatie. Zo moesten volgelingen die toetraden tot de ’family’ van Patel het celibaat betrachten, terwijl de goeroe volgens zijn ex-aanhangers zelf wel seksuele relaties aanging met vrouwelijke volgelingen. „De oudsten wisten ervan”, vertelde een vrouw die niet met haar echte naam in de krant wilde. „Zij zeiden: seks met Mansukh is iets spiritueels. Ik moest juist blij zijn dat hij mij had uitverkoren. Seks met hem zou me op een hoger plan tillen. Tegen de buitenwereld moest ik zwijgen. Die zou nooit begrijpen dat het hem niet ging om de seks.”

De publicatie in Trouw, zo lezen we twee jaar na dato in Imagine, luidde het einde in van Life Foundation International. „Hoewel het artikel niet al te zeer de diepte in ging, bevatte het wel getuigenissen () die tot dan toe weinig in de pers gehoord waren.” Waarna de echte namen van de ex-volgelingen onthuld worden.

De auteur is intussen ’geneigd toe te geven dat er twee verschillende visies zullen blijven bestaan’. „Voor de mensen die de Life Foundation verlaten hebben is Mansukh Patel vooral een man met twee kanten, aan de ene kant de inspirerende leraar, aan de andere kant de gevaarlijke man die zijn vingers niet van vrouwen kan afhouden. Voor de volgelingen is het onacceptabel om zo’n dubbelportret van hun geliefde meester te accepteren. Zij zullen dus blijven volhouden dat al die verhalen over seks en geldzucht alleen maar bedoeld zijn om een hoogstaand iemand in diskrediet te brengen.”

Een paar pagina’s eerder in Imagine valt te lezen dat we allemaal mensen zijn en dat we fouten mogen maken. En ook Mansukh Patel gaat niet aan de hoogste boom. „Laten we aannemen dat alle commotie ook voor hem een wijze les is geweest.”

Over wijze lessen gesproken: het ledenregistratiesysteem ’Numeri’ van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) mag mislukt zijn, de verantwoordelijken hebben er wel veel van geleerd, lieten zij dit voorjaar weten. Wat die lessen precies zijn, wil de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN graag precies omschreven zien. De VKB, een koepel van colleges die in plaatselijke gemeenten op de schatkist passen, publiceert in haar periodiek Kerkbeheer een open brief over de kwestie-Numeri. Daarover bestaan ’de nodige zorgpunten’. Zo wil de dienstenorganisatie, het ambtenarenapparaat van de PKN, softwarebedrijf Hagru overnemen om zo in eigen huis een ledenregistratiesysteem te bouwen en te verkopen aan de gemeenten. „Is dat verstandig?”, vraagt de VKB zich af. „Kan de dienstenorganisatie de snelle ontwikkelingen op ict-gebied volgen en bij de tijd blijven?”

In de open brief wordt bezorgd een wenkbrauw opgehaald over „de grote haast van de dienstenorganisatie en het haast grenzeloze optimisme”. Maar, geruststelling: „De VKB zal dit ’hoofdpijndossier’ nauwlettend blijven volgen en waar dit mogelijk is, zullen we onze deskundigheid en invloed aanwenden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden