Een insider die zich als outsider presenteert

'Alleen Aboutaleb kan de PvdA nog redden', kopte de Leeuwarder Courant 16 februari boven een interview met Jacques Monasch uit Sneek. Ook de Amsterdamse collega-burgemeester Eberhard van der Laan vond hij geschikt, maar beide heren hebben zich niet gemeld voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Nu stelt Monasch zichzelf kandidaat. Want de koers van zijn partij moet anders, en dat proces kan hij het best zelf leiden.

Monasch (54) is sinds zijn zestiende PvdA-lid. Hij sloot zich als jongere niet aan bij de Jonge Socialisten. 'Ik zat toen al op de rechtervleugel', grapte hij daarover in de Volkskrant. 'De Jonge Socialisten vond ik veel te links.' Nu moet het dus ook met de PvdA heel anders. Of dat rechts of links is, is minder makkelijk uit te maken. Streng op immigratie, maar ook dicht bij de burger - hij beroemt zich op zijn spreekuren in Sneek, dat hij graag ziet als zijn eigen kiesdistrict.

Monasch is geboren in Rotterdam, in een vrijzinnig protestants milieu - christelijke principes spreken hem aan, hij gaat ook nog weleens naar de kerk. Zijn vader was een rode chirurg, die stemde PvdA, zijn moeder ARP. Ze woonden in Ethiopië en Tanzania, zijn moeder deed er zendingswerk.

Het buitenland is, naast de PvdA, een constante in zijn carrière. Hij was adviseur van het ANC in Zuid-Afrika, hij werkte bij het buitenlandinstituut van de Amerikaanse Democraten. Als landendirecteur werd hij uitgezonden naar Oekraïne en Rusland.

In Rusland was hij ook kunsthandelaar. Hij had in Moskou en Amsterdam galerieën met Russische kunst in de sociaal-realistische sfeer, want hij was 'verliefd op arbeiderskunst, schilderijen met stoere mannen en vrouwen'.

Heel zijn politieke leven cirkelde hij in en rond de PvdA. Hij zat in een Amsterdamse deelraad, hij werkte bij de Wiardi Beckman Stichting. Maar hij was vooral betrokken bij verkiezingscampagnes. In 1993 zat hij in het team dat Wim Kok aan de man bracht. De PvdA verloor 12 zetels maar werd wel de grootste. In 2002 leidde hij de campagne van Ad Melkert, de tegenpool van Pim Fortuyn. Melkert verliet het toneel na desastreus verlopen verkiezingen, Monasch schreef er een boek over. Dat viel slecht, hem werd verweten dat hij vooral het gedrag van anderen hekelde, alsof hij niet zelf campagneleider was geweest.

Kritiek op de partij verwoordt hij sinds 2010 ook in de PvdA-fractie. Zijn aanval op Samsom dit voorjaar deden ze daar af met een 'het is Jacques maar'. Ze zijn zijn scherpe, rappe tong moe. Nu gaat hij ermee naar de leden, als een outsider die ondertussen altijd insider is geweest.

in het nieuws omdat...

...het Kamerlid lijsttrekker van de PvdA wil worden bij de verkiezingen van maart volgend jaar.

voor 2 euro pvda-lid

Om de keuze van de lijsttrekker niet te beperken tot de 45.000 partijleden, kan iedereen nu PvdA-lid worden voor 2 euro per maand. Ze krijgen dan binnen een paar dagen stemrecht. De partij wil mensen bij de verkiezingen betrekken die zich verwant voelen met de partij of al nadenken over lidmaatschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden