Een ietwat bedillerig handboek voor een groen leven

Voor de écht duurzamen, de mensen die hun hele doen en laten willen vergroenen, is er nu een gids, een fors handboek voor een 'groen, eerlijk en gezond leven'. Geschreven door Susan Gerritsen-Overakker, auteur, spreker en adviseur op het gebied van duurzaamheid.

Gerritsen-Overakker loopt al een tijdje rond in het wereldje. Toen ze nog als jurist en beleidsadviseur bij het toenmalige ministerie van Vrom werkte, was ze al bezeten van het onderwerp. Ze schreef ongevraagd memo's over duurzame bedrijfsvoering, richtte een club op van duurzame vrouwen, de ecochicks. Kort voor haar afscheid bij Vrom, werd ze door collega's gekscherend 'Sustainable Susan' genoemd. Die bijnaam heeft ze tot haar handelsmerk gemaakt. Tegenwoordig predikt ze de duurzame levensstijl via haar adviesbureau Sustainable YOU.

En nu is er dus ook haar leefgids. Voor de aarzelaars: Sustainable Susan verwacht niet van haar lezers dat ze na lezen van het voorwoord al uitrukken om in de tuin een composthoop te bouwen, uitsluitend nog kringloopwinkels bezoeken en nooit meer naar Valencia vliegen voor een stedentrip. "Duurzaamheid is geen kwestie van inleveren en minder genieten van het leven", schrijft Susan geruststellend. Maar bij de volgende zin slaat de twijfel toch weer even toe: "Het is een kwestie van iets beters en iets mooiers creëren voor jezelf, voor anderen en voor het milieu. Soms zul je je huidige keuzes heroverwegen en nieuwe keuzes maken die beter passen bij je lifestyle."

Toch een licht-sektarisch sausje? De schrijfster is er eerlijk over: "Goede intenties en het geloof dat je moet gaan veranderen zijn niet voldoende. Wil je veranderen, dan zul je soms drastische maatregelen moeten nemen." Oei.

Maar Susan Gerritsen-Overakker houdt het in haar handboek vooral praktisch, informatief en leerzaam. Haar levensmotto, dat ze als 10-jarige omarmde: 'Ik wil dat wat er is, blijft voortbestaan' is de rode draad.

Het boek staat vol met praktische tips, adviezen en wetenwaardigheden. Bij elk denkbaar onderwerp behandelt Gerritsen-Overakker de milieueffecten en levert ze pasklare oplossingen. Of het nu gaat om wonen, transport, bewust eten of om kleding, verzorging, bankieren en vakantie vieren, haar handboek biedt de antwoorden. Er is zelfs een hoofdstuk over groen opvoeden. Maar, de teksten zijn soms toch wel een beetje paternalistisch bedillerig, zoals in het hoofdstuk over de groene baby's. "Je baby voer je als de tijd daar rijp voor is."

Zo! En wat voer je de zuigeling dan zoal? "Zelfgemaakte groente- en fruithapjes." Jawel! "Flesvoeding geef je bij voorkeur in een fles van glas." Eh, mogen we dat zelf weten?

Maar goed, wie graag groen wil leven en wil weten hoe je serieus duurzaam bent, kan uit het handboek waardevolle informatie en tips putten. Al kom je met gezond verstand vast ook een heel eind.

'Let's go Green. Lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven'. Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum, Houten, 320 blz., 20 euro. Ook te bestellen via sustainableyou.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden