Een iets te flauwe en ranzige karikatuur

BELINDA VAN DE GRAAF

The Dictator
Regie: Larry Charles. Met Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley en Anna Faris. In 89 bioscopen.

'The Dictator' is de eerste grote komedie over een fictieve Noord-Afrikaanse dictator, na de omwentelingen in de Arabische wereld.

De titel is natuurlijk een aftreksel van 'The Great Dictator', de meesterlijke komedie waarin Charlie Chaplin aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gestalte gaf aan de naar Adolf Hitler gemodelleerde Adenoid Hynkel én zijn dubbelganger, een vriendelijke Joodse kapper die werd aangezien voor de dictator, met als resultaat een ingenieuze mix van politiek en slapstick.

De Amerikaanse regisseur Larry Charles en de Britse komiek Sacha Baron Cohen hanteren dezelfde komische truc van de persoonsverwisseling. Een arme geitenhoeder - opgetuigd als officiële dubbelganger annex kogelopvanger van de dictator - wordt in New York aangezien voor de absolute leider.

De echte Generaal Admiraal Haffad Aladeen van Wadiya - eveneens gespeeld door Baron Cohen - ziet zich hierdoor gedwongen een baantje aan te nemen in een biologische winkel in Brooklyn, gerund door een feministe met okselhaar.

De 'culture clash' die Baron Cohen in eerdere incarnaties als Ali G, Borat en Brüno flink uitspeelde, krijgt hier met een dictator op crocs zijn beslag. Het zijn hysterisch gebrachte flauwiteiten in sitcomstijl, waar best om te grinniken valt, maar na verloop van tijd hebben we alle seksueel getinte grappen wel een keer gehad, en begint de verveling op te spelen. Het ranzigst is wel het mobieltje dat tijdens een bevalling per ongeluk in een vagina verdwijnt, en begint te rinkelen.

Punt is ook dat de despoot vooral gemodelleerd is naar de vermoorde Libische dictator Kadafi, en dat was op zich al een geweldige karikatuur van een leider. Daar kan Baron Cohen met een opplakbaard, en nog eens een genitaliëngrap, niet aan tippen.

In vergelijking met 'The Great Dictator', die door Chaplin met grote profetische gave werd gemaakt op het moment dat Hitler stevig in het zadel zat (de Führer verbood de film, en zag hem naar verluidt twee keer) is het portret van de fictieve Generaal Admiraal, raaskallend over martelwerktuigen als anusparaplu's en piemeltangen, vooral risicoloze flauwekul.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden