Een iets te blije weduwe

Wat wist haar man van het verdwenen kind?

Op de eerstehulppost in het ziekenhuis gedraagt Jean Taylor zich net als iedere andere vrouw die net te horen heeft gekregen dat haar man is overleden. Ze weet wat er van haar wordt verwacht. Maar Jean heeft geen verdriet. Ze is blij als ze hoort dat haar Glen het ongeluk niet heeft overleefd. Eindelijk is ze verlost van wat ze Glens 'gekkigheid' noemt.

Haar man verzamelde foto's van kinderen en jonge vrouwen die zich als kind verkleedden, en zich daarvoor soms lieten betalen. Jean weet nergens van tot de kleine Bella wordt ontvoerd. Glen rijdt in een blauw busje en net zo'n busje is in de buurt gezien rond het tijdstip van de verdwijning. Hij ontkent iets met de ontvoering te maken te hebben. Toch wordt hij aangeklaagd. De bewijslast is echter te dun en de rechtszaak loopt op niets uit. Maar dan komt Glen onder een bus.

De schrijfster van 'De Weduwe', Fiona Barton, doceert journalistiek in Londen. Ze kent de Britse tabloids goed en beschrijft met de nodige humor hoe een hele bende journalisten postvat voor Jeans deur, zodra Glen wordt verdacht. Ze staan er tijdens de rechtszaak en nu Glen onder een bus is gekomen zijn ze weer terug, want een ontvoerde kleuter, een verdachte pornoverzamelaar, en een weduwe van een verdachte, het is allemaal goede handel voor de bladen. De verslaggevers struikelen over elkaar heen op Jeans oprit.

De jonge Kate wint de strijd om het exclusieve interview met de weduwe. Dat levert vermakelijke scènes op. Jean laat zich meevoeren door Kate naar een hotel. Kate probeert daar wanhopig de vrouw niet af te schrikken door haar te veel onder druk te zetten terwijl ze zelf op haar nek wordt gezeten door haar chef om nu toch eens met een goed verhaal te komen. En liefst het echte verhaal, want Bella is nog steeds zoek en Glen, dood of niet, blijft hoofdverdachte.

Barton zet Jean subtiel neer, aanvankelijk als naïef kindvrouwtje dat zich laat inpalmen door Glen, maar gaandeweg gaat de lezer zich, net als Kate, toch afvragen wat er eigenlijk met Jean aan de hand is. De vrouw doet vreemd. Wat weet zij?

'De Weduwe' is al vergeleken met de bestseller 'Het meisje in de trein' van Paula Hawkins. Barton bouwt de spanning minstens zo goed op. Ook de beschrijvingen van de wereldvreemde hoofdpersonen doen niet voor die van Hawkins onder. Maar de ontknoping wel. Die wordt in 'De Weduwe' wat afgeraffeld.

Fiona Barton: De Weduwe (The Widow) Vert. Hilke Makkink. House of Books; 368 blz. euro 19,99.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden