Een huwelijk op z'n Japans

Japan was blij dat er na aardbeving, terreur met gifgas en economische crisis weer eens goed nieuws viel te melden: het hele land zat gisteren aan de buis gekluisterd voor een rechtstreeks verslag van het huwelijk van baby face Takanohana. De 147 kilo wegende sumoworstelaar, na de keizer de beroemdste persoonlijkheid van Japan, trouwde met de frêle tv-presentatrice Keiko Kono. “Eindelijk is het zo ver, ik ben zo gelukkig”, knorde de bruidegom met zijn typisch norse, naar adem snakkende stem in de microfoons.

BIJDRAGE: WIM JANSEN; JAN ZEEGERS

De afgelopen weken hebben de Japanse damesbladen zich tot in de details gebogen over de vraag of dat wel goed kan gaan, zo'n relatie tussen de geïsoleerd opgegroeide 22-jarige worstelaar en de 30-jarige door de wol geverfde nieuwslezeres. Ook de technische (on)mogelijkheden van de vrijage tussen de 1,83 meter hoge zwaargewicht en zijn enkele turven kleinere en bijna 100 kilo lichtere bruid werden breed uitgemeten. Het uur der waarheid laat wat dat betreft mogelijk nog even op zich wachten, want Takanohana maakte bekend dat zijn worstel-verplichtingen hem de komende tijd geen ruimte laten voor wittebroodsweken.

Twee jaar geleden verbijsterde Takanohana de Japanners met de mededeling dat hij zou gaan trouwen met Rie Miyazawa, een fotomodelletje dat op dat moment grote bekendheid genoot vanwege de publicatie van een serie shockerende naaktopnamen. Alsof het een wereldramp betrof, onderbraken tv-programma's hun uitzendingen voor nieuwsflitsen en kwamen alle sportkranten binnen een paar uur met extra kleurenedities. Binnen een half jaar was er opnieuw aanleiding voor extra edities: op een persconferentie verbrak Rie Miyazawa de 'verloving', omdat haar super-cherubijn zich te veel gelegen liet liggen aan de worstelarij en te weinig aan haar lichamelijke behoeften. Ze gaf voor de camera onomwonden toe dat het nog nooit tot een bevredigende consumptie van de relatie was gekomen.

De sympathie lag echter duidelijk bij Takanohana, die met zijn eveneens worstelende broer Wakanohana juist een glanzende carrière aan het opbouwen was. Heel Japan zag hen als de redding van de nationale eer, want de sumowereld werd op dat moment gedomineerd door drie tot Japanner genaturaliseerde Amerikanen uit Hawaii: Akebono, Konishiki en Musashimaru. De Japanners beschouwen de met veel ceremonieel omgeven sport, waarbij twee bijna naakte vleeskolossen elkaar uit een ring proberen te meppen of duwen, als een delicaat cultureel erfgoed dat je eigenlijk niet aan barbaarse buitenlanders kunt overlaten.

Inmiddels heeft de publiekslieveling de status van yokozuna bereikt, de top in het worstelen. De voornaamste zorg van het publiek is nu, dat zijn huwelijkse staat zoveel van hem eist dat hij gaat afvallen - een ramp voor een sumo-worstelaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden