De TestCitroën Ami One Concept

Een hummend kerkkoor op wielen

null Beeld Citroën
Beeld Citroën
Quirijn Visscher

Honderd jaar bestaat Citroën, de uitvinder en producent van innovatieve autotechniek die niet zelden verpakt wordt in gracieuze carrosserieën. Het eigenzinnige automerk werd gesticht door André Citroën, nazaat van een Amsterdamse familie die bekendstond als ‘Limoenman’. Citroën viert het eeuwfeest met de Ami One Concept, een elektrisch vehikel. Het prototype geldt als de moderne 2CV, oftewel een Eend 2.0.

Natuurlijk valt over smaak niet te twisten. Met de gedachten naar de Traction-Avant, de DS en ID, de 2CV, de ribbelige HY-bus, de chique limousinefamilie CX, XM en C6, de hoekige BX en de prikkelende C4 Cactus, is dit hoekige prototype vanuit designoogpunt een verrassing. Natuurlijk, de naam verwijst naar de Ami, een sierlijke gezinswagen in de jaren zestig en zeventig. Door het bonkige design van de nieuwe Ami One sleept Citroën ons er met de haren bij: wij leven in disruptieve tijden.

null Beeld Citroën
Beeld Citroën

Vervoersobject

Autovervoer verandert. Citroën wil dat indringend duidelijk maken. De Ami One Concept is bedoeld om elektrische automobiliteit binnen de stad voor iedereen bereikbaar te maken. Het is een rijdende lounge. Anders dan de 2CV, die ooit de boer en zijn verse eitjes veilig op de dorpsmarkt moest zien te krijgen, is de Ami One Concept er voor de vrijheidslievende, aan sociale media verknochte stedeling. Citroën noemt het voertuig een alternatief voor de fiets en het openbaar vervoer.

De wereld verstedelijkt immers. Ook in steden blijven auto’s blijkbaar nodig. De Ami One Concept is ‘een vervoersobject’ dat naar wens van de bestuurder (vanaf 16 jaar, rijbewijs niet nodig) is te stylen. De auto werkt alleen via smartphone en app. De elektrische Ami One is niet stil, maar maakt omwille van de veiligheid geluid, een mensengeluid dat meebeweegt met de snelheid. Een mix van mannen- en vrouwenstemmen gaat als een hummend kerkkoor steeds een toontje hoger of lager.

Te koop is de Ami One Concept niet; wel te koop is Ami One-merchandising, waaronder een windjack en smartphonehoesje. Of het besteed is aan echte Citrofielen? Die zijn tussen 19 en 21 juli in de regio Loire bij het grootse internationale eeuwfeest. Autoliefhebbers kunnen verder, na vooraanmelding, een kijkje nemen in de Conservatoire Citroën bij Parijs, de mooie fabrieksverzameling die normaliter niet te bezichtigen is. De plek ook waar in 2020 de Ami One Concept belandt.

Eeuwfeest Citroën 19-21 juli 2019,
‘Rassemblement du Siècle’: en.citroencc.com

Aanmelden Conservatoire Citroën:
www.citroen.nl/citroen/erfgoed/conservatoire.html

null Beeld Citroën
Beeld Citroën

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden