Klein verslag

Een huis verkopen is ook een nieuw taallandschap betreden

null Beeld -
Beeld -

We kregen een hypotheekofferte voorgelegd van de NIBC-bank. Ik kende de bank niet. Oude staatsbank, opgericht in 1945 voor de wederopbouw, zei onze adviseur. 'Een bank van lening.'

Dat klonk betrouwbaar, al moest ik denken aan het verpanden van verlovingsringen en zakhorloges. De hypotheek was met een rente van 1,92 procent 'voor tien jaar vast' goed geprijsd. Het ging er nu om de bankgarantie 'te stellen' en de rente 'vast te klikken' om aan het eind van het proces de akte 'te doen passeren'.

Ja, een huis verkopen is ook een nieuw taallandschap betreden.

Ik vroeg voor de zekerheid of die NIBC ook ergens een kantoor had (en niet een postadres op de Kaaimaneilanden of een callcenter in Mumbai) en inderdaad, ze hielden kantoor in Den Haag aan het Carnegieplein en ook dat klonk voornaam genoeg. Bij het Vredespaleis.

Ik vroeg of ze er ook een contactpersoon had, maar dat was niet het geval; er werken daar nauwelijks mensen op deze afdeling. De woonhypotheken van de NIBC werden behandeld door een tussenpersoon, een kantoor dat zich FlexFront noemde: daar zaten de mensen die ons dossier doorlichtten. Juist door die uitbesteding kon de NIBC de kosten laag houden, zei ze.

O ja, 'outsourcen' dacht ik.

De adviseur nam de offerte nog eens helemaal door - het document besloeg 21 pagina's , exclusief een privacyverklaring van 10 pagina's - en benoemde hypotheekbedragen, nevenkosten en leningdelen, en we deden ons best alles te volgen, vooral toen uitgelegd werd wat het verschil was tussen een nominaal rentepercentage van 1,92 en een jaarlijks kostenpercentage van 2,1 (niet te begrijpen).

Ook aangehecht was een 'Europees gestandaardiseerd informatieblad' - een oekaze uit Brussel - waarin ten behoeve van de transparantie en de volledigheid 'het totale bedrag van aflossing na dertig jaar' was opgenomen.

We keken daar toch even van op. De NIBC int een slordige 175.000 bovenop de volledige hypotheeksom: geld uitlenen is ook bij een lage rentestand een lucratieve onderneming.

Thuis googelden we nog verder naar die NIBC, in het crisisjaar 2008 overeind gehouden door een staatsgarantie van 1 miljard en intussen een beursgenoteerde onderneming in handen van een consortium van financiële instellingen. Onder leiding van Amerikaanse investeerders.

‘We share a forward-thinking, can-do attitude with our clients which we call our THINK YES mentality.’

Zegt de site. Ik was het me niet bewust maar het is mogelijk dat wij intussen besmet zijn met een DENK JA mentaliteit.

Op het net ook een interview uit 2017 met de ceo van de bank: Paulus de Wilt. Over zijn ideale agenda: rijden in een Jaguar MK VII Saloon uit 1956. Met acht studievrienden vliegvissen en whisky proeven in Schotland. Lunchen bij Caffé Pedrocchi in Padua. Een zandduin beklimmen in Namibië. En 's avonds eten bij 't Amsterdammetje in Loenen aan de Vecht, waar hij en zijn vrouw Olga altijd persoonlijk worden ontvangen door eigenaren André en Geneviève.

Ik denk ja.

Maar hoe zit het nou met die 1,92 en 2,1 procent van ons hypotheekje?

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Lees ook:

Je kan met psychologische trucjes aangemoedigd worden om je hypotheek af te lossen

Huizeneigenaren met een aflossingsvrije hypotheek gaan eerder over tot aflossen als zij door hun hypotheekverstrekker persoonlijker worden benaderd. Bijvoorbeeld met een sms-bericht dat ze aanmoedigt om hun online berichten inbox te openen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden