Een huis kopen? Eerst even langs een waarzegster

In het moderne en hoogopgeleide Zuid-Korea zoeken veel mensen hun heil in de waarzeggerij. Het gebeurt al eeuwenlang en de moderne techniek heeft daar weinig aan kunnen veranderen.

In heel Zuid-Korea zijn zo’n half miljoen waarzeggers te vinden. In sommige buurten van Seoel, zoals Miari, hebben wel 50.000 waarzeggers een winkeltje. Ook in de buurt bij de vrouwenuniversiteit Ewha zijn veel toekomstlezers. Er bestaan zelfs café's waar je behalve een kop koffie ook je toekomst kunt laten voorspellen. Het zijn niet alleen de laagopgeleiden die voor advies bij waarzeggers langsgaan. Mensen uit alle lagen van de bevolking kloppen bij hen op de deur.

In Donggyo-dong, een oude woonwijk in Seoel, is zo’n waarzegster juist bezig een uitgebreide maaltijd te maken. Ze noemt zichzelf mevrouw Yeonhwabosal, Lotusbloem. Ze bereidt gekookt varkensvlees, verschillende soorten groenten en fruit – voor de geest die bij haar in huis woont. Ze kan met deze geest in contact komen, als ze informatie nodig heeft voor haar ’klanten’.

„Mensen die bij me komen, hebben een onrustig, zwaar hart. Ze hebben het moeilijk. Ze moeten een beslissing maken en hebben mijn hulp daarbij nodig. De meesten komen hier vanwege de liefde. Ze vragen aan me: past deze man bij mij of niet? Moeten wij trouwen? Of ze zijn hier vanwege hun kinderen. Dan willen ze weten of hun zoon zal slagen voor zijn examen.”

Mevrouw Lotusbloem kan met geesten praten, maar ze kan ook ’saju’ lezen. Saju betekent ’vier pilaren’, namelijk jaar, maand, dag en tijdstip van iemands geboorte. Die pilaren beïnvloeden tezamen iemands geluk en toekomst,

Koreanen kloppen bij de waarzegster aan om te vragen wat de gunstigste dag is om te trouwen, of ze een huis moeten kopen of niet, wat de beste datum is om te verhuizen. Een waarzegster kan ook een mooie naam voor een pasgeboren baby uitkiezen, die past bij de geboortedatum van het kind.

Je kunt bij waarzeggers thuis langsgaan, zoals bij mevrouw Lotusbloem, maar velen hebben ook gewoon hun kraampje op straat staan. De prijzen variëren van 4 euro (op straat) tot 40 euro (thuis). Soms zijn waarzeggers zo ’goed’ dat je op een wachtlijst moet staan.

Veel waarzeggers gebruiken boeken die gebaseerd zijn op het eeuwenoude Chinese filosofie Yi Jing. Hierin staan technieken beschreven om de toekomst en het lot te ’lezen’. Aan alle uren, dagen, maanden en jaren zijn positieve of negatieve tekens toegekend. Die zijn gebaseerd op yin en yang, de negatieve en positieve krachten in het leven. Krachten van de natuur zoals hout, vuur, aarde, metaal en water. Aan de hand van zeer ingewikkelde tabellen kan men dan tot een bepaalde lezing komen van een bepaalde dag of jaar.

De moderne waarzeggerij in Korea vindt haar oorsprong vooral in het sjamanisme. Dat is een natuurreligie, die al meer dan 2500 jaar oud is. Het sjamanisme eert geesten van (overleden) voorouders. De sjamaan, een soort priester, danst en voert rituelen uit en raakt vervolgens in een trance waarbij zij (de sjamaan is bijna altijd een vrouw) met geesten in contact komt. De sjamaan vraagt hun problemen in het huidige leven op te lossen. Te zorgen voor een gunstige oogst, of een ziek familielid te genezen.

Inmiddels hebben godsdiensten en ideologieën als het Boeddhisme en Christendom het sjamanisme ’verdreven’, maar nog steeds bestaat het sjamanisme in Zuid-Korea, vooral op het platteland. Deze eeuwenoude natuurreligie is nog goed te zien in het hedendaagse Korea. Die beweegt mensen ertoe om waarzeggers te bezoeken.

„Ik ben een soort dokter”, zegt de waarzegster in Donggyo-dong. „Ik zorg ervoor dat mensen met een lichter hart naar huis gaan. Ik probeer ze vaak gerust te stellen. Mensen moeten mij ook niet 100 procent geloven. Als vrouwen me vragen of hun partner bij hen past, zeg ik nooit: nee. Ik zeg wat de eigenschappen zijn van de man, en wat de moeilijkheden zullen zijn in hun relatie. Ze moeten uiteindelijk zelf beslissen.” Of het wel eens gebeurt dat vrouwen de relatie verbreken na een bezoek aan haar? „Ja. Ik denk dat dat heel vaak gebeurt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden