Een huis in Argentinië: vergeet het

woningmarkt | Argentijnen kunnen geen huis meer kopen. Enorme inflatie maakt hun pesos waardeloos en speculatie viert hoogtij.

Een huis kopen? Voor de meeste Argentijnen is dat onmogelijk. De woningmarkt zit muurvast. Gierende inflatie (nu 40 procent op jaarbasis) heeft het inkomen van de gewone Argentijn verdampt. De nationale munt, de peso, is in waarde gekelderd. Een huis kopen - afrekenen kan alleen in euro's of dollars - blijft buiten het bereik van veel Argentijnen. "Er zit voor de meeste woningzoekenden niets anders op dan wachten totdat oma, opa of de ouders overlijden", zegt directeur Carlos Melconian van staatsbank Banco Nación.

De wijk Palermo in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is hip en kosmopolitisch; geliefd bij menig flanerende porteño, zoals de inwoners van Buenos Aires worden genoemd. Ook toeristen vertoeven graag in de wijk met zijn barretjes, restaurants en eigenzinnige boetiekjes. Wie hier wil blijven plakken en een tweekamerappartement (45m2) in een complex wil kopen, betaalt zo'n 132.000 euro. Het complex heeft een sportschool, zwembad en een ruimte voor feesten en partijen.

Voor een Amsterdammer klinkt dat goedkoop, maar een Nederlander verdient gemiddeld vier keer zoveel als een Argentijn. "Je hebt hier dik zeventien jaarinkomens nodig om een eigen woning te bemachtigen", vertelt Mark Kauw. Hij deed voor de Universiteit van Buenos Aires onderzoek naar de woningmarkt. "Ondanks de economische groei is het alleen maar moeilijker geworden om een huis te kopen", zegt Kauw.

Slechts 35 procent rente

Directeur Melconian erkent het bestaan van dat probleem. Namens de Banco Nación presenteerde hij een nieuw plan: hypotheken met looptijden tot 25 jaar en lagere variabele rente: 'slechts' 35 procent de eerste drie jaar. Het plan werd lauw ontvangen, want de nieuwe leningen vereisen nog steeds een gezinsinkomen van bijna twee keer modaal.

Eén ding kan je Melconian niet verwijten. Eerlijkheid. Hij schetste een reeks verstoringen die de Argentijnse woningmarkt, volgens sommigen, tot een van de gekste ter wereld maakt.

"De grootste spaarrekening in dit land is onroerend goed", zei de bankdirecteur. "En de grootste speculatie vindt plaats op diezelfde markt". Zo wordt de helft van de gefinancierde nieuwbouw nooit bewoond door de eigenaar, maar verhuurd of bewust onbewoond gelaten. In het ultra-luxesegment staat naar schatting 80 procent van de appartementen leeg. "Dat noemen we spookappartementen. Sommige delen van de stad staan er vol mee", zegt Kauw.

Bijvoorbeeld Puerto Madero, een aan de rivier gelegen wijk van moderne wolkenkrabbers en gerestaureerde oude havenloodsen. En met kantoren van talloze brievenbusfirma's. Een appartement of kantoor op een hoge verdieping kost al gauw een miljoen (euro). Puerto Madero is bekend om zijn schoonheid, maar ook om zijn ongezelligheid, vanwege die leegstand.

Dat veel mensen geen huis kunnen kopen, komt deels doordat ze er, vanwege de torenhoge inflatie, niet voor sparen. Maar er is meer aan de hand. Kauw: "De wet van vraag en aanbod gaat in Buenos Aires niet op. Prijzen worden niet bepaald door behoeften, maar door andere dingen."

Gemeenten doen in Argentinië niet of nauwelijks aan sociale-woningbouw. "En de private sector stampt het ene na het andere luxueuze appartementcomplex uit de grond, omdat die toch wel worden verkocht, als beleggingsobject."

Het stadsbestuur verdedigt zich door te zeggen dat ruimte schaars is. De stad groeit, volgens burgemeester Horacio Larreta, alleen nog omhoog. Hij stimuleert projectontwikkelaars om betaalbare woningen voor de verhuur te bouwen. Huur, geen koop dus - ook Larreta lijkt zich te hebben neergelegd bij de realiteit.

Voor een substantieel deel van de porteños in de sloppenwijken is het allemaal om het even. Die metselen bij gezinsuitbreiding of een inwonend familielid gewoon nog een etage op hun huisje. Het aantal inwoners van sloppenwijken verdubbelde de afgelopen tien jaar. Zonder hypotheekplan, gewoon met bakstenen en golfplaat.

Elk jaar in de min

Ruim 700 procent inflatie in tien jaar. Dat is de erfenis die de regering van president Cristina Fernández de Kirchner bij haar vertrek op 10 december vorig jaar de Argentijnen naliet. Hoeveel de lonen precies achterlopen op dat getal verschilt per sector. Maar in het algemeen zijn de inkomens bij lange na niet meegegroeid met de geldontwaarding.

Gemiddeld bruto jaarinkomen Argentijnen:

2009

euro7910

2013

euro7481

2016 (schatting)

euro7411

Gemiddelde prijs tweekamerappartement (45m2) in de wijk Palermo, Buenos Aires:

2009

euro90.079

2013

euro126.38181

2016 (schatting)

euro132.000

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden