'Een hotemetotenfeestje met de koningin erbij'

Vroeger heette het een plukkerspols of een breiarm. Nu spreken we liever van repetitive strain injury, RSI. Elsevier bespreekt het verschijnsel deze week. Dus: wat is het, wie krijgt het en wat is er aan te doen?

Ook in 'Elsevier', het jaarlijks terugkerend dossier over moorden. Met 229 slachtoffers spreekt het weekblad van een 'normaal' jaar. Opvallend zijn volgens 'Elsevier' de tienermoorden en het grote aantal buitenlanders dat betrokken is bij moord. Een tendentieuze constatering, die een onduidelijk doel dient.

In HP/De Tijd verschijnt een reportage over de vierduizend inwoners en de vierhonderd asielzoekers van Ten Boer. Nu criminaliteit onder asielzoekers dankzij Jacques Wallage op de politieke agenda staat, kan een aantal inwoners van het Groningse gehucht niet meer zwijgen. ,,Sommigen stouwen in de supermarkt hun hele jas vol en krijgen een verblijfsvergunning.''

Dat het allemaal niet zo simpel ligt, illustreert Abdul Qadir Fazli uit Afghanistan.

,,Kijk, zegt hij, terwijl hij de trouwring van zijn vingers haalt. ,,Dit is goud in Afghanistan, dit is goud in Nederland. Dit blijft goud - waar je hem ook draagt. Met asielzoekers is het net zo. Als iemand in zijn eigen land fout is, is hij dat hier ook.''

De Groene Amsterdammer buigt zich over Rotterdam, de culturele hoofdstad 2001. De stad heeft al een aantal teleurstellingen moeten verwerken. Na de afgelasting van de voorstelling 'Aisja en de vrouwen van Medina' van Het Onafhankelijk Toneel en de aangekondigde sluiting van het Museum Boymans Van Beuningen wegens renovatie, liet vervolgens Paul de Leeuw weten niet bij de officiële opening aanwezig te zijn. Naar eigen zeggen had hij geen zin in een hotemetotenfeestje met de koningin erbij.

Een slechte start dus.

Vrij Nederland tracht te achterhalen wat de kunst van het leven is.

In 24 pagina's krijgt de lezer grappige, nutteloze of juist aardige levensfilosofietjes voorgeschoteld. Bijzonder is de reportage over de veganistisch-anarchistische woongroep De Bende in Utrecht.

Verder vertelt 'Vrij Nederland' het verhaal over de BVD die een islamitische geestelijke beschuldigt van spionage voor Libië. De imam is eind vorig jaar het land uitgezet.

Weg met de pasklare gedachten, op naar een universele omwenteling, zegt Hervormd Nederland. Als moderne Mozessen presenteren André Chouraqui en Marc-Alain Ouaknin opnieuw de Tien Geboden. Chouraqui wil een universele verklaring van de plichten van de mens. ,,De problemen die door de Tien Geboden aan de orde worden gesteld, zijn vandaag de dag talrijker dan ooit.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden