Een hoop show, maar de inhoud doet er minder toe

Bollyfood


Jean-François Mallet


Uitgeverij Lannoo euro40,-


**


De auteur van 'Bollyfood', Jean-François Mallet, werd twee jaar geleden in een keer miljonair door zijn kookboek 'Simplissime'; er werden meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. In Nederland kwam het uit onder de titel: 'Het allermakkelijkste kookboek ter wereld'.


Na een middelmatige schoolopleiding besloot Mallet naar de koksschool te gaan om een vak te leren. Hij werkte als jongeman tien jaar in de keukens van diverse restaurants. Het beviel niet echt. Reizen wilde hij!


Dat ging hij doen, met als bagage geen koksmes, maar een fototoestel. Vanwege zijn liefde voor de keuken fotografeerde hij veel eten en keukens waar ingrediënten uit de hele wereld werden gebruikt. Het zou de basis worden van zijn bestseller.


Het volgende boek waarmee Mallet de wereld wil veroveren, kwam onlangs in het Nederlands uit onder de mooie titel Bollyfood. Helaas is met deze uitgave wel het een en ander misgegaan.


In de eerste plaats is daar de ondertitel van de Nederlandse vertaling. Daar staat: de Indische keuken in 100 recepten. Indisch? Bollywood is toch India? Jazeker, maar de Nederlandse vertaling is eigenlijk een Vlaamse vertaling en Vlamingen zeggen Indisch als bijvoeglijk naamwoord van India. Beetje verwarrend voor ons. Het is ook een beetje slordig van de Vlaamse uitgeverij die het boek in coproductie heeft gemaakt met de Nederlandse uitgeverij Terra. Hier heeft iemand zitten slapen.


Maar ook bij de originele Franse uitgave ging al iets mis. Bij uitgeverij Hachette heeft men gedacht: kom op, met zulke mooie foto's maken we er een koffietafelboek van. Een boek van ruim 33 cm hoog en 23 cm breed. Om de foto's in het boek passend te maken hebben ze die dus allemaal enorm uitgerekt. Dat is al raar als je naar de borden kijkt die allemaal ovaal in plaats van rond zijn. nog veel gekker is echter dat alle mooie Indiase mannen opeens een soort Catweazlehoofden hebben gekregen.


In de Vlaamse uitgave moeten we overal een 'Kl' van nemen. Ik neem haast aan dat met deze afkorting een koffielepel wordt bedoeld, maar daar kan behoorlijk wat verwarring over ontstaan. Nou is Mallet vooral een aanhanger van de simpele en snelle keuken. De recepten in dit boek zijn dan ook allemaal simpel en snel. Niet te veel specerijen, waar de Indiase keuken juist zijn bekendheid aan te danken heeft; niet te veel ingrediënten en vooral geen ingewikkelde ingrediënten. Dus altijd kipfilet in plaats van een hele kip en nergens een groente die niet in de supermarkt te koop is. Het is net als waar Bollywood ook wel om bekend staat: een hoop show, veel kleurigheid, maar de inhoud doet er minder toe.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden