Een historische handdruk

Koningin Elizabeth ontmoet oud-Ira-topman McGuinness

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Twee handdrukken, zo was het tot in de details gepland. De eerste in afzondering, de tweede even later, nadat het ijs was gebroken, in groter gezelschap, openlijk, bij het vertrek van de koningin. Historisch blijft het: de handdruk tussen de Britse koningin Elizabeth en de voormalige commandant van het Ira, Martin McGuinness in het Lyric theater in Belfast.

Het Ierse Republikeinse Leger had in zijn vaak bloedige strijd voor onafhankelijkheid ook leden van het Koninklijk Huis op zijn hitlijst staan. De aanslag op de neef van de koningin, Lord Mountbatten, in zijn vakantieverblijf in Sligo in Ierland op die 27ste augustus 1979 'lukte'. Volgens een Britse historicus gaf McGuinness zelf de opdracht.

Margaret, de zus van de koningin zou hardop hebben uitgeroepen: 'The Irish are pigs' (de Ieren zijn schoften). Buckingham Palace kwam haar te hulp: de verslaggever had haar niet goed verstaan, ze had gezegd: 'The Irish dance jigs' (de Ieren dansen jigs - een danspas). Vermeende pogingen ook prins Charles om zeep te helpen, zouden zijn mislukt dan wel verijdeld.

Het is niet het eerste bezoek van de Britse vorstin aan Noord-Ierland sinds het in 1998 beperkt zelfbestuur kreeg. Maar geen van beide partijen was tot dusver in staat tot de fysieke handreiking, al bekleedt McGuinness inmiddels de functie van vicepremier van Noord-Ierland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden