Een hippe leesclub praat niet over emoties

reportage | Leesclubs zijn er in alle soorten en maten. Maar het boek vóór verschijning bespreken met de schrijver zelf, dat doet alleen de leesclub van literair platform Das Magazin.

Wie een groep plattelandsvrouwen met vijftig tinten grijs haar denkt aan te treffen, is vanavond aan het verkeerde adres. Aan tafel in het bovencafé van het Vlaamse cultuurcentrum De Brakke Grond in Amsterdam zitten vrijwel uitsluitend jonge, hoogopgeleide lezers. En één schrijver. Want dat is het bijzondere aan de maandelijkse sneak preview-leesclub van literair platform Das Magazin: hier wordt de auteur van het te bespreken boek zélf op het matje geroepen. Nog voor de roman is verschenen. Thomas Rosenboom, Hanna Bervoets, Özcan Akyol en Christiaan Weijts waren eerder gastauteur.

Vanavond draait het allemaal om 'Het West-Vlaams versierhandboek' van Thomas Blondeau. Die fluistert de verslaggever vooraf in het oor zich 'enigszins te generen': "Het is de eerste keer dat anderen dan redacteuren en vrienden over dit boek oordelen." De lichte nervositeit van Blondeau is wel in te denken; dit is geen kritiekloos clubje groupies. Een meisje in een wit T-shirt met een zwarte bril erop zegt dat ze "moeite had om zich in te leven in de hoofdpersoon". Een ander meisje zegt: "Die seksscène vond ik wel heel raar".

De opmerkingen - kritisch of lovend - zijn geen losse flodders; de boel wordt keurig beargumenteerd. Blondeau: "Dat is het mooie. Het is meer dan beleefdheid. Mensen zijn echt geëngageerd." Als het gesprek een beetje bijgestuurd moet worden (of voorzien van verse vragen) dan doet Daniël van der Meer dat. De hoofdredacteur van Das Magazin.

Intussen wordt het clubgevoel op peil gehouden. Er gaat een sterk alcoholisch drankje rond en er is een quiz die de aanwezigen aan de tand voelt over het boek: 'Hoeveel meisjes heeft de hoofdpersoon versleten?', 'Op welke plekken zou het hoofdpersonage zijn as uitgestrooid willen zien?'

Alle deelnemers kregen de drukproef van Blondeau's roman ruim van tevoren opgestuurd. Niet iedereen blijkt de stapel losse A4-tjes te hebben uitgelezen, meestal door tijdgebrek. Een jongen bekent na driekwart te zijn gestopt met lezen: "Ik vond het heel verwarrend, ik kreeg er ook geen vragen bij."

Janneke Moerel (33) vindt het allemaal zichtbaar interessant en vermakelijk. Ze is hoofd marketing en communicatie bij Kunstbende en werd enthousiast op het leesclubfestival dat eerder dit jaar door Das Magazin werd georganiseerd. Toen met wel dertig leesclubs op één dag. Moerel: "Dat sprak me zo aan dat ik nog meer ben gaan lezen dan ik al deed". Dat Blondeau hier vandaag gast is, moet haar extra goed doen: "Ik heb vooral een fascinatie voor jonge Nederlandse en Vlaamse auteurs".

Een dwarsdoorsnede van de bevolking kun je de sneak preview-leesclub van vanavond niet noemen. Bij het voorstelrondje blijkt het gros journalist, tekstschrijver of werkzaam in de culturele sector. Daarom vindt José van Roosmalen (56) het ook zo verfrissend. Zij bezoekt doorgaans trouw haar eigen vaste leesclub met leeftijdgenoten. Een leuke groep mensen die heel behoorlijk aan het clichébeeld van de leesclub voldoet, zegt ze.

Van Roosmalen, die een lunchcafé voor psychiatrisch patiënten runt, kent dus beide werelden: "Wat het verschil is? Dit is intellectueler, taliger en analytischer. Bij de leesclub die ik normaal gesproken bezoek gaat het meer over emotie. Meer over 'wat het verhaal met je deed'. Ik vind het leuk om dit ook eens mee te maken met al die slimme jonge mensen. Het is een wisselend gezelschap, de meesten kennen elkaar niet. Dat anonieme vind ik ook wel eens prettig."

En zó heel anders gaat het er hier nu ook weer niet aan toe. Een jongen aan de overkant van de tafel gooit maar eens een echte, klassieke leesclubvraag in de groep: "Ik zou graag van iedereen willen weten wat jullie van het einde vonden".

Das Magazin is meer dan het literaire tijdschrift dat vier keer per jaar op papier verschijnt. Het orgaan is ook actief op dasmag.nl en wordt in de literaire wereld vaak beschouwd als hippe, jonge voorhoede. Oprichters Daniël van der Meer en Toine Donk organiseren populaire literaire evenementen als Literaturfest, Das Mag Festival en dus de sneak preview-leesclubs.

Het nulnummer van Das Magazin is via crowdfunding mogelijk gemaakt en verscheen in de zomer van 2011, nadat 5000 euro was opgehaald. Het eerste echte nummer kwam in maart 2012 uit. Nummer zeven is net verschenen. Das Magazin is een volle dochter van uitgeverij Babel & Voss.

De komende sneak preview-leesclub is met auteur Alex Boogers over het boek 'Wanneer de mieren schreeuwen'. Het boek komt uit in november dus Das Magazin verwacht dat de leesclub in oktober zal plaatsvinden. Een avond met een schrijver kost 25 euro. Daarvoor krijgen deelnemers als eerste het (immers nog niet officieel verschenen) besproken boek mee naar huis. Live gesigneerd, voor wie dat wil.

'Das Mag' vormt jonge voorhoede

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden