Een heuse Mahler-pelgrimage door de concertzalen klassieke muziek 2010-2011

Na een Mahlerjaar, opnieuw een Mahlerjaar. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest melden zich Lorin Maazel (Zesde), Pierre Boulez (Zevende), Bernard Haitink (Negende), Fabio Luisi (’Das Lied von der Erde’) en Eliahu Inbal (Tiende) op de bok voor de resterende symfonische werken. Chef-dirigent Mariss Jansons zelf neemt de enorme Achtste symfonie voor zijn rekening.

Zijn collega Valeri Gergjev doet diezelfde Achtste met zijn koor en orkest van het Mariinsky Theater in het vijftiende Gergjev Festival in Rotterdam. Collega Yannick Nézet-Séguin doet tijdens het festival Mahlers Tweede met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Later in het seizoen dirigeert Yannick ook de Derde, terwijl Jirí Belohlávek in Rotterdam de Zevende voor zijn rekening neemt.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest bestaat 25 jaar en neemt dit seizoen afscheid van Yakov Kreizberg, die hopelijk weer hersteld is om Mahlers Eerste, Tweede en Vijfde symfonie te leiden. In juni zwaait hij officieel af met Dvoráks Achtste symfonie.

Kreizbergs opvolger Marc Albrecht is niet alleen alvast te gast bij het NedPhO, maar ook bij het Residentie Orkest. De chef daar, Neeme Jürvi, brengt een programma met dans rondom liederen van Mahler en Jun Mürkl dirigeert in Den Haag de Vierde symfonie. Het Gelders Orkest nodigt ex-chef Martin Sieghart uit voor Mahlers Derde symfonie en het zit bij de Nationale Reisopera in de bak voor de nieuwe productie van Wagners ’Die Walküre’, deel twee van ’Der Ring des Nibelungen’ die men in Enschede aan het opbouwen is.

Het Orkest van het Oosten doet Mahlers Tweede met Toshiyuki Kamioka en herneemt de opvallende Eerste symfonie (Hamburgse versie) onder leiding van chef Jan Willem de Vriend.

Ed Spanjaard dirigeert bij het Limburgs Symfonie Orkest vroege liederen van Mahler in een bewerking van Berio, en chef-dirigent Alan Buribayev combineert bij Het Brabants Orkest Alban Bergs Vioolconcert met Mahlers Vijfde. Voor wie wil is er dus een heuse Mahler-pelgrimage door de Nederlandse concertzalen te maken, waarbij alle symfonieën aan bod komen.

Opera’s componeerde Mahler niet, dus bij de operagezelschappen is hij afwezig. De Nederlandse Opera opent het seizoen met Verdi’s ’Les vêpres siciliennes’ en brengt in februari de wereldpremière van Peter-Jan Wagemans’ ’Legende’.

Opera Zuid begint in november ambitieus met Richard Strauss’ ’Der Rosenkavalier’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden