Opinie

Een hetze tegen boeren? Nee, zeker niet

Hoofdredacteur Cees van der Laan. Beeld Maartje Geels
Hoofdredacteur Cees van der Laan.Beeld Maartje Geels

Boeren hebben het niet makkelijk in het overgereguleerde Nederland. De marges op voedsel zijn erg krap en de leningen en hypotheken zijn vaak aanzienlijk. Ze hebben te maken met mestoverschotten en andere vormen van uitstoot, die de bedrijfsvoering bemoeilijken. Boeren hebben kortom het gevoel dat ze in de hoek zitten waar de klappen vallen.

Een van die klappen, althans zo ervaren diverse boeren dit, waren publicaties in de afgelopen weken in Trouw over 'landjepik' in de agrarische gemeente Berkelland en het kappen van bomen en houtsingels door boeren in provincies als Groningen en Drenthe voor meer landbouwsubsidies. "De laatste weken wordt er door de redactie een goedkope hetze tegen landbouw gevoerd. Niets deugt. Boeren houden zich nooit aan regels. Ze krijgen subsidie door te frauderen. Er wordt niet met boeren gesproken. Ze worden alleen maar in een kwaad daglicht gezet", schrijft een boze lezer. Boos was hij ook op een afgedrukte foto van een tractor met mesttank, 'die al zeker 25 jaar niet meer wordt gebruikt'. Dit klopte en dat maakten we deze week in een correctie bekend.

Aanleiding voor deze artikelen van de hand van redacteur Emiel Hakkenes waren berichten begin dit jaar over mestfraude. De krant kreeg daarna tips van lezers (onder wie een agrariër) dat boeren, onder andere in het Gelderse Berkelland, zich bermen en groenstroken toe-eigenen voor het uitrijden van mest, het uitbreiden van landbouwgrond en voor het claimen van landbouwsubsidies.

Hakkenes bezocht het gebied, voerde gesprekken met de burgemeester, een woordvoerder van de gemeente én met boeren en de afdeling Berkelland van de landbouworganisatie LTO. Hij kreeg van de gemeente Berkelland gedetailleerde informatie over waar dit 'landjepik' had plaatsgevonden. Hakkenes schreef op basis hiervan zijn verhalen die 1 december in de krant verschenen. Landbouwminister Carola Schouten besloot daarop een onderzoek in te stellen.

Elders

Emiel Hakkenes ging vervolgens na of dit ook elders speelde, zoals de burgemeester van Berkelland zei te verwachten. Hij trok met natuurbeheerder René Oosterhuis van het Groninger Landschap de provincie in en kon vaststellen dat bomen en houtsingels waren verdwenen door landbouwpercelen maximaal op te rekken, ten koste van de biodiversiteit. Ook bleek dat in tien jaar tijd meer dan 120 kilometer aan bomenrijen en singels in Drenthe verdwenen is, schreef Hakkenes op maandag 4 december.

De insteek van de verhalen was niet zozeer het toe-eigenen of toe-rekenen van land, maar de perversiteit van het systeem van landlandbouwsubsidies. Daardoor worden boeren als het ware uitgenodigd hun landbouwarealen te maximaliseren.

Dat veel boeren het niet makkelijk hebben in Nederland, daar zijn we ons van bewust. Regelmatig schrijven we (ook vandaag) over de inkoopmacht van supermarkten, de grillige consument, maar ook over de grootschaligheid die steeds meer de norm wordt op het platteland. In diverse commentaren bepleitten wij een eerlijke prijs voor landbouwproducten, waardoor boeren een hoger inkomen zouden kunnen verdienen. De krant stationeerde vorig jaar een pop-upredactie in de agrarische gemeente Bathmen, waar boeren konden vertellen over de problemen waar ze tegenaan lopen en de zorgen die ze hebben over hun toekomst. Dit betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor onverkwikkelijke zaken, zoals het ten onrechte toe-eigenen van bermen en groenstroken. Maar een hetze tegen boeren is het zeker niet.

Meer brieven van de hoofdredactie lezen? Bekijk ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden