Een hemel voor boeken

Niets nog was bekend over de toekomst van de Polare-boekhandels, althans niet toen ik dit gisteren schreef. Een grapjas had een zogenaamd doorstartplan rondgestuurd via de soms asociale media waarin werd verkondigd dat de vernietiging van Polare een doelbewuste strategie was geweest om met een heel nieuw beleid te kunnen komen.

'Exorbitant dure re-branding laten uitwerken' stond er, en vervolgens 'winkels sluiten voor strategische heroriëntatie'. Het klonk zo cynisch dat er mensen waren die begonnen te geloven dat de investeringsmaatschappij werkelijk bewust zo had geopereerd.

Verder alleen maar geruchten. Daartoe behoorde ook dat enkele echte boekhandelaren in gesprek zouden zijn met Polare over een overname van enkele winkels. Kees Schafrat van boekhandel Broekhuis in Hengelo was één van hen. Uitstekende winkel dat Broekhuis, kan ik u met objectieve kennersblik meedelen, want ik heb er zelf ooit gewerkt.

Een andere boekhandelaar in het overleg was Wim Waanders in Zwolle. Waar Polare zijn boekhandelskerk in Maastricht, door The Guardian uitgeroepen tot een van de mooiste boekhandels van de wereld, had moeten sluiten, daar opende Waanders vorig jaar juist zijn boekhandel in de Broerenkerk - na een zorgvuldige restauratie en verbouwing.

Ik ging er gisteren kijken en verwachtte een gewijde boekenhemel, maar dat bleek hopeloos ouderwets gedacht. Waanders in de Broeren was een soort cultuurwarenhuis, opgebouwd uit verschillende 'werelden'. Die werelden droegen rubrieksnamen als 'Lekker buiten' voor natuur en reizen, 'Lekker binnen' voor tafelen, koken en lifestyle, 'Willen weten' voor filosofie en wetenschap en 'Wat woorden kunnen' voor literatuur en poëzie.

In die werelden vond je niet alleen boeken, maar ook kookgerei, serviesgoed, wijnen, designartikelen, reis- en tuinaccessoires, muziek en films. 'Een sensatie voor oog, oor en smaak' riep de boekhandel wervend vanaf een brochure. Omzichtig vroeg ik een medewerkster of er sinds de verhuizing ook meer boekenaanbod was, maar daar was ze niet zeker van.

Mij bekroop in een vlaag van koude een Polare-gevoel, een vage angst dat zo'n 'breed' concept helemaal niet aan zou slaan, ook al beantwoordde het naar eigen zeggen aan 'de veranderde marktomstandigheden en het gewijzigde koopgedrag van consumenten.'

Maar ik was ook getroffen door de schoonheid van dat prachtige kerkgebouw met zijn gewelfschilderingen, zijn door zonlicht getekende glas-in-loodramen, en door de liefdevolle inrichting, die ook nog voorzag in een expositieruimte op de bovenverdieping. En ik zag klanten doen wat klanten in boekhandels doen: bladeren in boeken en met een scheef hoofd langs de ruggen kijken. Toch een hemel.

In het koor van de kerk was een grote brasserie gevestigd, het was er vol en levendig op deze vroege maandagmiddag. "We zijn een half jaar open en het bezoek heeft al onze verwachtingen overtroffen", zei een serveerster, mede doelend op de boekhandel. Of zich dat in omzet vertaalde wist ik niet, maar ik zag aan haar blije gezicht dat zij in deze hemel geloofde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden