'Een hele eer, maar met een lintje is mijn missie niet klaar'

Doofblinde Charlotte van de Molengraft-Spanbroek opende deuren voor lotgenoten

Onrustig schuiven de genodigden heen en weer op de zwarte en rode leren stoelen. In het zijzaaltje van restaurant De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven krijgt hun partner, familielid, vriend of collega zo een lintje opgespeld vanwege bijzondere verdiensten voor de maatschappij.

Zes van de in totaal 2755 Nederlanders die vandaag worden onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw of Oranje-Nassau zijn burgers uit de Brabantse lichtstad. En hoewel dat een lager aantal is dan in de voorgaande jaren, is burgemeester Rob van Gijzel trots als een pauw.

Na een kort praatje trekt hij zijn ambtsketen nog eens goed en roept mevrouw Charlotte van de Molengraft-Spanbroek (67) naar voren. Terwijl de burgemeester een speciaal microfoontje opgespt, dat gesproken woorden direct naar haar geavanceerde gehoorapparaat zendt, gaat zij met behulp van haar man en blindengeleidehond Mister Jones zitten.

Van de Molengraft-Spanbroek is doof sinds haar geboorte. Ze heeft het syndroom van Usher, type twee, waardoor ze vanaf haar 35ste ook steeds minder is gaan zien. Maar ze laat zich allerminst beperken door haar beperkingen, zoals de burgemeester het formuleert. Zo is ze ambassadeur van de Koninklijke Kentalis, een instelling voor mensen met een auditieve beperking, en was ze onder meer voorzitter van de Eerste Nederlandse Visueel gehandicapten Tandemclub.

"Ik heb haar opgegeven voor het lintje", gniffelt Werner Bloemers (43), die penningmeester is van de Oogvereniging Doofblinden, waar Van de Molengraf-Spanbroek voorzit. "Ze had geen idee dat ze werd onderscheiden, je had haar gezicht moeten zien toen het kwartje viel."

De decoranda werd naar het restaurant gelokt onder het mom van de viering van het tienjarige jubileum van het bedrijf van haar jongste zoon. "Als trotse moeder zette ze die mijlpaal vanochtend zelfs nog op Facebook, zoals ze altijd alles op internet zet. Super hè, dat iedereen zijn mond heeft kunnen houden?"

Net als mevrouw van de Molengraf-Spanbroek, ziet en hoort Bloemers slecht. Met behulp van zijn gebarentolk heeft hij de lofzang van de burgemeester kunnen volgen. "Alles wat hij zei is meer dan waar, Charlotte verdient dit dubbel en dwars. Ze is een van de eerste Nederlanders die opkomt voor de belangen van doofblinden en heeft vele deuren voor ons geopend." Want mensen als de decoranda en hijzelf, die werden en worden vaak in een hoekje weggestopt. "Er zijn instellingen voor doven of blinden, maar als je het allebei hebt hoor je nergens echt bij. Die spagaatpositie is pijnlijk."

Als de blazers van het lokale politieharmonieorkest zijn uitgespeeld, kan mevrouw Van de Molengraf-Spanbroek eindelijk van de schrik bekomen. "Voor mij is het niet meer dan normaal wat ik de afgelopen 25 jaar gedaan heb, maar nu heb ik er echt eentje." Ze voelt nog eens aan het speldje op haar borst. "Een hele eer."

Maar Ridder in de Orde van Oranje-Nassau of niet, klaar is ze nog lang niet. "Mijn missie is om de beeldvorming rondom doofblinden te verbeteren. Mensen denken gauw dat wij raar of dom zijn omdat we anders communiceren. Tot mijn dood zal ik het tegendeel bewijzen."

Gebben stopt bij 'Oranje'

Oranjeverenigingen. Hij trad vorig week terug als burgemeester van Renkum. Gebben liep eind februari na een avondje uit beschonken in het centrum van Arnhem. Hij had die avond piketdienst en was dus verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Vicevoorzitter Dick Steenks neemt voorlopig het voorzitterschap waar.

Draagvlak daalt

Het draagvlak onder Nederlanders voor de monarchie is gedaald tot 65 procent. Dat is volgens onderzoeksbureau Ipsos, dat een peiling uitvoerde voor de NOS, het laagste punt sinds 2008 toen 80 procent van de Nederlanders nog voorstander van een monarchie was. Zestien procent van de ondervraagden - net zo veel als in vorige jaren - vindt dat ons land het beste een republiek kan worden. Toch heeft twee derde van de Nederlanders alle vertrouwen in koning Willem-Alexander. Slechts een enkeling ziet hem niet zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden