Een heerlijke show van Wendy van Dijk

Elke maandagavond brengt Bert van Leeuwen ruziënde familieleden bij elkaar in 'Het familiediner' (EO). Hij doet dat knap. Met slimme vragen prikt hij door leugentjes om bestwil heen en tovert hij de ware aard van het conflict boven water. En hij krijgt ze vaak nog aan tafel ook, zoals deze week Carla en Marie-Louise, twee mokkende zusjes uit Brabant.

Maar het had slechts een haartje gescheeld of er was een heel andere dame bij hem aangeschoven: Bo uit Limburg.

Bo is een van de typetjes van Wendy van Dijk in haar nieuwe show 'Ushi & the family' (RTL 4). Bedoeling is dat leden van die 'family' infiltreren in andere programma's. Dat lukt heel aardig. "Ik heb een sicksister-relatie", biecht Bo met zwaar zuidelijk accent op aan de EO-presentator. "M'n zus heeft in één week het hele vakantiebudget verbrast." "Waaraan dan?", haakt Van Leeuwen gretig in. "Aan drank en bikini's. Esmeralda heeft een gat in d'r hand zo groot als een vulkaan." Van Leeuwen is razend-enthousiast. Tegen zijn crew, die met Van Dijk in het 'complot' zit, roept hij: "Dit is fantastisch, superboeiend!"

Het drank- en bikini-geschil krijgt een nog hilarischer vervolg, wanneer Esmeralda's man Harry ten tonele verschijnt. Bo weet zogenaamd niet dat het haar zwager is geweest die de EO om bemiddeling heeft gevraagd. "Hedde gij die brief geschreven met uwe schijnheiligen smoel?", schreeuwt ze woedend.

Het zweet breekt Van Leeuwen uit. Plotseling nóg een conflict, op deze diepere laag had hij niet gerekend. "Gij hebt me meegenomen naar de pizzeria om me te troosten", vervolgt Bo haar tirade tegen Harry. "En van het één komt het ander. Ik heb nog zó gezegd: ge hebt al een vrouw."

Van Leeuwen begint te piepen: "Er spelen allerlei dingen die ik liever van tevoren had geweten. Laten we even rustig gaan zitten." Dan volgt letterlijk de ontmaskering. Bo trekt haar vermomming weg, en Van Leeuwen is stupéfait. ' Ushi & the family' is een heerlijke show en dat komt vooral doordat Van Dijk een ster is in het spelen van typetjes. Zelfs Martijn Krabbé, met wie Van Dijk samen ' The voice' presenteert, tuimelde er met open ogen in toen ze pas als parketverkoopster Gerda doordrong in Krabbé's 'Uitstel van executie'.

'Ushi & the family' staat samen met 'The voice' en die andere RTL 4-topper 'Ik hou van Holland' voor ijzersterk familie-amusement in het weekend. SBS 6 komt er met 'Het beste idee van Nederland', de zoveelste kijkcijferflop van Beau van Erven Dorens, niet meer aan te pas, en ook 'amusementsnet' Nederland 1 zakt in het niet bij de miljoenencijfers van RTL 4. 'Pau!l', het nieuwste wapen van de publieke omroep tegen de commercie, verliest gemiddeld honderdduizend kijkers per zaterdag, waardoor 'Ushi & the family' Paul de Leeuw met dubbele cijfers klopt. Dat is niet alleen te danken aan 'the family', maar ook aan de oude vertrouwde Ushi, de Japanse journaliste die wereldsterren rare vragen stelt. Meestal impertinent, maar soms ook met onvermoede filosofische diepte. Zoals dit weekend bij Sophie Ellis-Bextor. "Wie ben je?", vraagt het Van Dijk-typetje. En: "Wat doe je hier?" Ushi was weliswaar een beetje stoned, maar het zijn toch wel de vragen des levens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden