'Een heel, heel zware bom'

JAKARTA - Van de ooit zo chique marmeren lobby van het Marriott Hotel is alleen nog een groot zwart gapend gat over. Tot aan de tweeëndertigste etage zijn ruiten gesprongen. Op de parkeerplaats voor de ingang staan uitgebrande auto's en taxi's.

Rond lunchtijd gistermiddag ontplofte vlakbij de lobby een bom in een auto. ,,Een heel, heel zware bom'', zegt een aangeslagen politiewoordvoerder later. Minstens veertien mensen kwamen om het leven, rond de 150 raakten gewond.

De paniek moet na de aanslag enorm zijn geweest. Tv-beelden in het avondjournaal laten een uitgestorven eetzaal zien met omgevallen stoelen en overvolle tafels waarop een bord lasagna nog onaangeroerd staat. Overal slingeren glasscherven en stukken muur rond.

De kelner Firman was net buiten het restaurant toen de bom afging. Hij schoot toe om de tientallen gewonden te helpen. Niet alleen zijn kleren maar ook zijn armen en handen zitten onder het bloed. ,,Ik hoorde een enorme klap en toen geschreeuw van mensen. Ik holde naar de lobby. Tientallen gewonden strompelden naar buiten.'' Hij hielp mee de gewonden in de ambulances te tillen. Tot laat in de middag rijden ziekenwagens af en aan.

Een collega van Firman vertelt dat hij op de negende etage kamers aan het schoonmaken was toen hij na een enorme dreun het hotel voelde trillen. ,,Ik ben meteen via de trap naar buiten gehold. Ik heb aan niemand gedacht'', zegt hij lachend. Hij is blij dat hij de aanslag heeft overleefd.

Maar de meeste medewerkers van het vijfsterrenhotel wachten aangeslagen op een grasveld voor het hotel. Tussen het toegestroomde publiek lopen de koks enigszins verwilderd rond in hun witte schorten en met grote mutsen op. Het hotel gaat voorlopig dicht. Het Marriott Hotel in Surabaya kon gisteren ook al sluiten. De gasten durfden er niet meer te slapen, bang voor nog een aanslag.

VERVOLG OP PAGINA 7

Weer zware klap voor toeristenindustrie

VERVOLG VAN PAGINA 1

Aanslag Indonesië

Opnieuw bereidt de Indonesische horeca zich voor op barre tijden, net nu het toerisme weer enigszins begon aan te trekken. Vorig jaar oktober explodeerde er een zware bom in een discotheek op het toeristeneiland Bali waar meer dan tweehonderd mensen bij omkwamen. De toeristenindustrie stortte volledig in en ook de roepia daalde meer dan tien procent in waarde.

De Indonesische autoriteiten probeerden toen het vertrouwen te herstellen door vliegensvlug de daders van de aanslag te arresteren en ze voor de rechter te brengen. Op Bali zitten 32 verdachten vast. Ze zouden behoren tot het extreem-islamitische netwerk Jemaah Islamiyah, dat Indonesië in een moslimstaat wil veranderen.

De bomaanslag op Bali, zo vertelden de verdachten tijdens hun proces, was bedoeld als wraak voor de Amerikaanse bombardementen in Afghanistan. Het speet de verdachten dat de doden op Bali hoofdzakelijk Australiërs waren en geen Amerikanen.

Het getroffen Marriott Hotel in Jakarta behoort tot een Amerikaans hotelketen. Het restaurant werd vooral druk bezocht door zakenmensen en ambassadepersoneel. Het ligt midden in het zakencentrum van Jakarta. Volgens de Amerikaanse ambassade raakten twee landgenoten gewond.

De jongste bomexplosie wordt in verband gebracht met het proces tegen een van de hoofdverdachten op Bali. Morgen krijgt deze Amrozi als eerste verdachte de strafmaat van de rechter te horen. Zelfs zijn advocaat gokt op de doodstraf.

Onlangs arresteerde de politie negen leden van Jemaah Islamiyah, die tijdens hun verhoor vertelden dat ze verschillende aanslagen in de hoofdstad hadden voorbereid.

De autoriteiten waren voorbereid op een nieuwe terroristische aanslag. De coördinerende minister voor politieke en veiligheidszaken Susilo Bambang vertelde vorige maand nog aan de pers dat de beveiliging in Jakarta onvoldoende is, en dat verschillende gebouwen en instanties daardoor een makkelijk doelwit zijn. Hij beloofde extra maatregelen te nemen.

Maar niemand heeft nog vertrouwen in het regeringsbeleid. Na de aanslag op Bali werden veiligheidscontroles met name op het toeristeneiland en in de hoofdstad verscherpt.

In parkeergarages van winkelcentra en hotels werden auto's een voor een gecontroleerd op explosieven. Ook de tassen van klanten en hotelgasten werden bij de ingang doorgezocht. Ondanks deze controles is het de dader gisteren toch gelukt zijn auto bij het Marriott hotel tot ontploffing te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden