'Een harde Erdogan zaait onrust '

Een Koerd en een Turk kijken naar wat de verkiezingsuitslag in Turkije voor de situatie in Nederland kan betekenen:

Keno Amed, bestuurslid Federatie Koerden in Nederland

"Na de verkiezingsuitslag bleef het rustig tussen Turken en Koerden in Nederland. De druk is van de ketel. Iedereen is afwachtend. Hoe kijkt Erdogans nieuwe regering naar het noorden van Syrië? Dat is hier het gesprek van de dag.

Tot nu toe steunde Turkije - het is een publiek geheim - Islamitische Staat. Assad moet weg, vindt Erdogan, maar Koerden mogen nooit in een toekomstige Syrische regering plaatsnemen. Zijn nachtmerrie is dat als Koerden in buurlanden meer rechten krijgen, ze die ook in Turkije zullen opeisen.

Nu Erdogan een absolute meerderheid heeft, rijst de vraag of hij zijn koers wijzigt of doorzet. Mogelijk kiest Erdogan voor de politieke weg, onder druk van de VS, Rusland of de Europese Unie, en pakt hij het vredesproces weer op.

We zijn er niet gerust op. Erdogan is koppig en zit erg op de lijn van het leger. De kans is groot dat hij de uitslag ziet als een aanmoediging om de harde weg te kiezen. We zijn bang dat hij de strijd in het zuidoosten van Turkije verhevigt en zelfs Syrië binnenvalt. Dan zullen Koerden massaal de straat opgaan, ook hier. De spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland zullen toenemen. Over 45 dagen, als de nieuwe regering is gevormd, weten we meer."

undefined

'AKP streeft verzoening na'

Ahmet Azdural, directeur Inspraakorgaan Turken in Nederland

"De kiezer heeft gesproken. Een deel van de Turken meende dat een coalitie de stabiliteit in het land zou terugbrengen; een groter deel denkt dat een absolute meerderheid van één partij die vrede en rust brengt. In Nederland heeft 69 procent van de Turken op Erdogans partij gestemd, nog meer dus dan in Turkije zelf. De meeste Turken in Nederland komen uit Centraal-Anatolië, een AKP-bolwerk.

Of de uitslag de spanningen tussen Koerden en Turken in Nederland zal vergroten, hangt af van het beleid van het nieuwe kabinet. Als dat het vredesproces uit de ijskast haalt, is de kans groot dat het rustig blijft in Nederland. De mensen die voor de AKP kozen, daar zitten ook Koerden tussen, stemden voor stabiliteit en rust. Dat geldt ook voor de kiezers in Nederland. Premier Davutoglu kondigde op televisie aan dat hij de premier van álle Turken wil zijn. Dat geeft aan dat de AKP verzoening nastreeft. Vrede wil iedereen, en als de premier zulke woorden spreekt, is de kans groot dat Erdogan voor een insluitend beleid kiest. Natuurlijk, dat valt nog te bezien. Maar ik ben niet op voorhand pessimistisch."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden