Een harde debater voor Afrika’s belangen

Meles Zenawi, de premier van Ethiopië, zit de Afrikaanse delegatie voor tijdens de klimaattop. Hij is een harde maar beheerste debater.

Meles Zenawi (54) zette hoog in. Volgens hem dreigt een ’tweede verkrachting’ van het Afrikaanse continent en is het zijn missie dat te voorkomen.

De oud-verzetsstrijder, intussen langer aan de macht dan de communistische dictator die hij verjoeg, bezigt op internationale bijeenkomsten nogal eens felle retoriek. Zenawi speelt in op schuldgevoelens van westerlingen over het koloniale verleden. Klimaatverandering is volgens hem veroorzaakt door westerse industrieën. De gevolgen ervan raken Afrika het hardst. Vooruitlopend op de klimaattop dreigde hij al weg te zullen lopen als zijn delegatie niet als volwaardige partner wordt behandeld.

De Ethiopiër geniet veel vertrouwen binnen de Afrikaanse Unie (AU). Hij maakte naam als bemiddelaar in conflicten in Somalië, Burundi, Rwanda en de Soedanese regio Darfur. Afrikaanse leiders steunen de harde maar beheerste debater unaniem als vertegenwoordiger van hun continent. Niet in de laatste plaats om de provocerende Libische dictator en huidig AU-voorzitter Muammar al-Khaddafi in het gareel te houden.

Westerse leiders hechten waarde aan Zenawi als ’strategische partner’ in de instabiele Hoorn van Afrika. In de strijd tegen internationaal terrorisme leverde Zenawi een gewaardeerde bijdrage. In 2006 nam het Ethiopische leger de Somalische hoofdstad Mogadishu in, om de Transitional Federal Government (TFG) onder leiding van president Abdullahi Yusuf Ahmed te ondersteunen. Moslimrebellen uit de regio voeren nog altijd een heilige oorlog tegen Ethiopië en worden daarin vermoedelijk gesteund Isayas Afewerki, leider van Eritrea. Met het buurland voerde Zenawi, wiens moeder uit Eritrea komt, van 1998 tot 2000 een bloedige grensoorlog.

In de achttien jaar dat hij regeert, heeft hij een uitgebreid netwerk in de hoge kringen opgebouwd. Oud-president van Amerika Bill Clinton betrekt hem bij zijn Clinton Global Initiative. En oud-premier van Groot-Brittannië Tony Blair benoemde hem in 2004 tot commissaris in zijn Commission for Africa. De premier wordt geprezen als armoedebestrijder en democraat en ontvangt veel lof voor de sterke economische groei in Ethiopië. De complimenten leverden hem onder critici de bijnaam ’poedel van het Westen’ op.

Zenawi’s internationale reputatie leidt de aandacht af van de autoritaire manier waarop hij in eigen land regeert. Regeringspartij het Ethiopische Revolutionair Democratisch Volksfront (EPRDF) controleert grote delen van de markt, media en politiek. Zenawi wordt verweten een dictator te zijn, genocide te hebben gepleegd en zichzelf, vrienden en stamgenoten uit de Tigray-regio te hebben verrijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden