Een handleiding voor ieder mens

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Vergeet vrije wil, de mens heeft helemaal geen keuze. Geboortedatum en geboortetijd bepalen tot in detail hoe iemands blauwdruk eruit ziet. Dat zegt Guido Wernink, specialist in het Human Design System. „Mensen zijn als regendruppels op een helling. Ze kunnen links of rechts langs de steen rollen maar naar beneden gaan ze toch.”

Leer je gebruiksaanwijzing kennen, geef je over aan je kwaliteiten, leg je neer bij wat je niet kunt en vind daarin bevrediging. Guido Wernink, analist en trainer in het Human Design System, kan er kort over zijn. In zijn huis in het centrum van Amsterdam geeft hij consulten. Van te voren wil hij slechts je geboortedatum en geboortetijd weten. Dat is volgens hem genoeg om een gedetailleerd beeld te geven van wie en hoe zijn bezoeker is.

Op de geplastificeerde kaart die op tafel ligt, staat een mensfiguur getekend omringd door cirkels, cijfers, I Tjing-hexagrammen, dierenriemtekens, al dan niet ingekleurde energiecentra met daartussen een aantal lijnen. „Dat ben jij”, zegt Wernink (35).

Vijftien jaar geleden werd hij gegrepen door het systeem. In de begindagen van Oibibio, het al lang weer ter ziele spirituele centrum van Ronald Jan Heijn, was Ra Uru Hu te gast, de man achter Human Design. Wernink liet een reading doen en was om. „Ik hield me destijds bezig met astrologie, maar wat Ra over mij zei was zo ontzettend to the point, daar kon ik gewoon niet omheen.”

’No Choice’ is een andere benaming voor deze manier van kijken naar mensen. „Het idee achter het systeem staat haaks op hoe we denken in onze maatschappij, namelijk dat je alles in huis moet hebben, dat het leven maakbaar is, dat je kunt worden wat je wilt als je er maar hard genoeg voor werkt.”

Het is zoals het is, je bent zoals je bent, hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe gemakkelijker een bevredigend leven binnen bereik ligt; Wernink vindt dat een rustgevend principe.

Ondanks dat schijnbaar tegen de tijdsgeest indruisende idee heeft Guido Wernink het druk; als hij zou willen kan hij iedere dag iemands ’chart’ analyseren voor de prijs van 175 euro per consult – live of via internet.

In de Verenigde Staten, waar het geloof in eigen kunnen tot kunst lijkt verheven, is Human Design al langer een hit. Het succes in Nederland is grotendeels te danken aan een publicatie in mindstyle-magazine Happinez. „In de geschiedenis wordt gesproken over de tijd vóór en de tijd na Christus. De Nederlandse Human Design-specialisten hebben het over vóór en na Happinez. Sindsdien loopt het storm.”

Een consult duurt ongeveer twee uur. „Je hoeft mij niet te geloven of te vertrouwen”, zegt Wernink. „Ik kom met behoorlijk boude stellingen en veel details over hoe jij in elkaar zit. Die zijn voor jou makkelijk toetsbaar: klopt het of klopt het niet?”

Zo gemakkelijk is het niet helemaal. Zo is Guido Wernink de eerste mens op aarde die de verslaggeefster ’niet emotioneel’ noemt. Hoe zit dat? „Je hebt een open, niet ingevuld emotioneel centrum. Dat betekent dat je van nature niet emotioneel bent, eerder zakelijk. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat jij je man eerder hebt uitgekozen op goed genetisch materiaal dan op vlinders in je buik. Je krijgt met emoties te maken als andere mensen jou confronteren met hún gevoelens. Omdat dat centrum bij jou open is, ben je daar extra gevoelig voor, emoties van anderen komen bij jou keihard binnen. Je kunt denken dat dat jóuw gevoel is, maar dat is niet zo. Als jij tot rust komt, merk je dat het niet om jouw emoties gaat.”

Is het een tekortkoming dat mijn emotionele centrum niet is ingevuld? „Het gaat niet om goed of slecht, om hogere of minder hoge mensen. In de gebieden die open zijn, kun je wijs worden, open mensen zijn hier om te leren hoe het leven werkt. Mensen met veel ingekleurde centra dragen vooral uit wie ze zijn. Het een is niet beter dan het andere. Het is een valkuil te denken dat je anders moet zijn dan je bent. Human Design stelt: het accepteren van je beperkingen maakt dat je ze kunt overstijgen.”

Volgens Wernink herkennen mensen zich meestal in wat hij hen vertelt. De nieuw opgedane kennis in de praktijk brengen, is een tweede.

„Zeventig procent van de mensen is, net als jij, een Generator. Dat is iemand die geen initiatief zou moeten nemen maar rustig moet wachten totdat hij wordt gevraagd een bepaalde klus te doen. Vergelijk het met een sheriff – die moet ook rustig in zijn kantoor blijven zitten totdat iemand hem komt vragen een boef te vangen. Op dat moment heeft hij het hele dorp achter zich en kan hij doen waar hij goed in is. Komt hij eerder in actie, dan doet hij iets wat eigenlijk nergens op slaat, dat niet goed past.”

Maar rustig afwachten en erop vertrouwen dat er vanzelf iets op je pad komt, vinden veel mensen eng. „Dat begrijp ik wel. Het is simpel maar niet altijd gemakkelijk om te doen. Ik kan iemand alleen vertellen welke frustratie, teleurstelling of verbittering hij ervaart als hij niet volgens zijn ’design’ leeft. En tot welke tevredenheid het leidt als je dat wel doet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden