Een handkus voor de moeder van Hughes

Antal Crielaard

Plotseling staat ze voor me, in de metro op weg naar Richmond, de buitenwijk van Vancouver waar dezer dagen olympisch geschaatst wordt. Ze heeft lang rood haar en draagt een muts. Om haar nek hangt een kaart met daarop haar naam. Clara Hughes. Groot kampioene.

Dat Hughes dat zou worden was niet vanzelfsprekend. Als jonge tiener struinde Hughes de straten af, op zoek naar drank, sigaretten en drugs. Ze leefde een wild leven; was het type puber waar elke ouder voor vreest. Soms kwam ze nachtenlang niet thuis, zonder zich af te vragen of ze daarmee iemand kwetste. Haar moeder was soms doodsbang dat er op een dag iets ergs met Clara zou gebeuren.

Die dag is uiteindelijk niet gekomen. Toen Hughes op zestienjarige leeftijd in contact kwam met de schaatssport ging er een wereld voor haar open. Ze schaatste en fietste en ontpopte zich tot een olympisch atleet van buitengewone kwaliteit. Ze is nu bijna 38 en won woensdag brons op de vijf kilometer. Het was haar zevende olympische prijs, die ze tijdens drie opeenvolgende Winterspelen en de Zomerspelen van Atlanta bijeen sprokkelde. Daar won ze twee keer brons op de fiets.

Na afloop van haar race deelde ze handkussen uit. Naar de schaatsfans die haar hartstochtelijk toejuichten, maar ook naar haar moeder. Voor het eerst in haar leven zag moeder Hughes haar dochter in levenden lijve schaatsen. Dat was nog niet eerder gebeurd. Het inspireerde Hughes tot een fenomenale race en een nieuwe medaille.

Na de ontmoeting in de metro moest ik even aan de nachten denken waarin de jonge Hughes stoned en dronken moet hebben rondgezworven. En aan de angst van haar moeder. In Richmond kwam het goed. De twee zwaaiden naar elkaar. Opgelucht over hoe het uiteindelijk gelopen is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden