TaalPeter-Arno Coppen

Een handgeschreven lezersbrief met ergernissen

Geachte lezeres die mij via de Trouw-redactie een mooie handgeschreven brief stuurde. Het spijt mij dat ik die niet op dezelfde zorgvuldige wijze beantwoord, maar in mijn digitale wereld die van haast en gebrek aan tijd aan ­elkaar hangt, mis ik de rust om dat naar behoren te doen.

Uw openingszin, “We lezen graag correct Nederlands”, kan ik alleen maar onderschrijven. Onderzoek toont inderdaad aan dat zelfs inhoudelijk identieke teksten anders ­beoordeeld worden als er in de ene tekst taalfouten worden aangebracht.

In de rest van uw brief somt u een aantal zaken op die u storen. Zo verbaast u zich over het woord ‘vaakst’, dat u op reclamezuilen tegenkomt. Ik denk dat dit woord u ­tegenstaat vanwege het lelijke ‘-kst’ op het eind, want het is natuurlijk wel de regelmatige en correcte overtreffende trap van ‘vaak – vaker’. Uw veronderstelling dat je beter ‘meest’ kunt gebruiken is misschien in de praktijk mogelijk, maar ‘meest’ is de overtreffende trap van ‘veel – meer’.

Geen gebrek aan respect, maar gemakzucht

U stoort zich verder aan de uitdrukking ‘de tweede keer op rij’ (‘op een rij’ komt ook voor). U vindt ‘de tweede keer’ eigenlijk al voldoende. Dit zal inderdaad in veel gevallen kloppen, maar dat ‘op rij’ voegt wel iets aan de betekenis toe. Een club die voor ‘de tweede keer op rij’ wint, heeft tussendoor niet verloren. Dit kan wel als een club voor de tweede keer wint.

Ten slotte merkt u op dat banken en verzekeringen u in plaats van met ‘u’ aanspreken met ‘je’, alsof u een schoolvriend bent. Ik denk dat hiermee geen gebrek aan respect is uitgedrukt, maar gemakzucht: het gaat allemaal digitaal tegenwoordig.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden