Een handelsakkoord met China is in zicht, meldt president Trump

Xi Jinping en Donald Trump dineren samen na een G20-bijeenkomst in Argentinië, december 2018.Beeld REUTERS, Kevin Lamarque

Het einde van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog lijkt nabij, nu president Trump zijn dreiging met hogere handelstarieven heeft opgeschort. Volgens Trump boekten onderhandelaars afgelopen weekeinde ‘substantiële vooruitgang’ en is een handelsakkoord in zicht. 

Trump hoopt het akkoord met de Chinese president Xi Jinping te bezegelen in zijn golfclub Mar-a-Lago. De Amerikaanse president verkondigde zondagavond in een tweet dat hij de deadline voor de gesprekken met China voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld. Eerder lag die deadline nop op vrijdag 1 maart. Als er dan geen akkoord was, zouden de Amerikaanse handelstarieven op 200 miljard dollar aan Chinese import stijgen van 10 procent naar 25 procent.

Maar na ‘productieve gesprekken’ besloot Trump die genadeklap voor de Chinees-Amerikaanse handelsrelatie uit te stellen. Hij zei dat de Chinezen belangrijke concessies hebben gedaan, al zijn er nog meningsverschillen. Maar “als alles goed gaat, zullen we binnen een week of twee heel groot nieuws hebben”, zei hij zondagavond op een bal in het Witte Huis.

Druk liep op

Sinds donderdag waren Chinese toponderhandelaars onder leiding van vicepremier Liu He in Washington voor een nieuwe ronde handelsgesprekken. Onder druk van de naderende deadline werden die gesprekken, die twee dagen zouden duren, in het weekeinde voortgezet. Vanuit beide kampen klonken toen al voorzichtig optimistische geluiden.

Over de inhoud van de gesprekken zijn geen details bekend, maar volgens officiële bronnen boekten de twee partijen vooruitgang op het gebied van de bescherming van intellectuele eigendom en technologie, en van markttoegang. Volgens Amerikaanse media zou Peking ook beloofd hebben 10 miljoen ton extra aan Amerikaanse sojabonen te importeren en de Chinese munt niet te devalueren.

Het belangrijkste pijnpunt lijkt nog te liggen in het afspreken van een afdwingingsmechanisme. Veel Amerikaanse politici vinden dat China jarenlang is weggekomen met mooie beloftes, die nooit werden nagekomen. Zij willen dat er dit keer afspraken komen over straffen als China weer in gebreke blijft, maar daar wil Peking niet van weten.

Oprechtheid

In de Chinese media werd Trumps uitstel van de tariefverhoging positief ingeschat. “Dit getuigt van de oprechtheid, de volle aandacht en het besef van urgentie van zowel de Chinese als Amerikaanse zijde”, aldus staatspersbureau Xinhua. China en de VS staan steeds dichter bij een ‘win-winakkoord’, klonk het verder, al moeten er ‘nog enkele verschillen worden weggewerkt’.

Onder Amerikaanse waarnemers klonk ook optimisme, al uitten zij ook de vrees dat Trump zich tevreden stelt met makkelijke resultaten, zoals extra export van Amerikaanse producten. Aan structurele problemen, zoals de geslotenheid van de Chinese markt en Chinese staatssubsidies, zou hij weinig aandacht schenken. Trumps aankondiging van een top met Xi lijkt ook niet bevorderlijk voor zijn onderhandelingspositie.

Het was al langer duidelijk dat zowel de VS als China graag een einde wil aan de handelsoorlog, die weegt op hun economie. De VS kampen met tegenvallende beursresultaten, China met een groeivertraging. Analisten waarschuwen dat een handelsakkoord allerminst het einde betekent van de Amerikaans-Chinese spanningen. De ideologische verschillen tussen de twee grootste economieën blijven gigantisch, en dreigen tot meer confrontaties te leiden.

Lees ook: 

De handelsoorlog met de VS begint China pijn te doen

Het door president Trump gehate handelsoverschot met China is gestegen tot een recordhoogte van dik 323 miljard dollar. Vooral de laatste maanden lieten een omslag zien.

Na de aanklacht van de VS tegen Huawei is een handelsakkoord ver weg

Net nu de Chinezen en Amerikanen weer om de tafel gaan om een einde aan de voortdurende handelsoorlog te bespreken, zetten de VS de besprekingen op scherp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden